Er du klar?

Bilde av pandemic brettet. Pandemic er et ganske enkelt,men veldig intenst spill der spillerne skal samarbeide mot spillet. Foto: Cynthia Wiik
Pandemic er et ganske enkelt, men veldig intenst spill der spillerne skal samarbeide mot spillet. Foto: Cynthia Wiik

Jeg hadde spilt dette spillet 3-4 år da viruset var en realitet, men virkeligheten var ikke helt den samme. Spørsmålet i overskriften er legitimt i våre dager. Jeg sikter til ei brosjyre som Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) sendte til alle husstander for noen år siden, og flere av artiklene på nettstedet sikkerhverdag.no. Der står det bl.a. ei liste over ting alle bør ha hjemme til enhver tid.

De nedtoner faren for at noe dramatisk skal skje, men det er nok en grunn til at de satser så mye på informasjon. Det er dessuten litt seint å tenke på beredskap etter at noe har skjedd, så en må forberede seg som om noe kommer til å skje. Et av scenariene har med strømnettet å gjøre, og frykten er at strømnettet kan bryte sammen. Jeg vet ikke hvor sannsynlig det er, men det er et faktum at få nye boliger har pipe, men de har derimot et ventilasjonsanlegg som krever strøm for å virke. Dette anlegget skal skifte ut lufta, for husene er så tette nå at det ikke blir noen utskifting av luft uten strøm. Det har dessuten blitt et nytt strømbehov vi ikke hadde tidligere, lading av elbiler. En kan tenke seg at strømforbruket er så høyt i en periode med sprengkulde at nettet ikke kan håndtere det. Vi har derfor fått beskjed om at vi kan være nødt til å klare oss helt uten hjelp i tre døgn.

Jeg er litt forundret over det som skjer nå. Det er for tiden 114 korona-pasienter på intensivavdelinger og 283 totalt, en reduksjon fra 118 og 383 de siste to ukene. Det var mange som spredte frykt da tallene var på det høyeste, og det ble skapt et inntrykk av at helsevesenet var i ferd med å bryte sammen. Jeg sitter igjen med flere spørsmål, bl.a. kapasiteten innen intensivpleie (livstruende tilstander). Tenk deg at vi får en mer akutt situasjon (uvær, sabotasje, tekniske problemer, terrorisme/krigshandlinger), og at det er behov får å gi flere tusen intensiv pleie. Klarer helsevesenet det hvis snaue 400 på landsbasis er for krevende?

Jeg kritiserer ikke sykepleiere, leger and andre som jobber på sykehusene. Dette er nok et politisk spørsmål, men det er mye som ikke gir så mye mening her, bl.a. tallene for flokk-immunitet. Dette er et tall som forteller oss at en stor nok del av befolkningen har utviklet antistoffer, og konsekvensen er at vi kan se en oppblussing, men at den etter hvert vil dø ut, fordi det ikke er nok individer som kan bli smittet.

Da virker det litt snodig når FHI sier at 90 000 til 300 000 kan bli smittet etter nyttår. Vi har i øyeblikket lave smittetall, som tyder på at flokkimmuniteten håndterer situasjonen, og hvis dette kommer ut av kontroll, er det ikke sikkert at svaret er de få uvaksinerte. Det har blitt sagt at korona kan utvikle seg til å bli noe tilsvarende influensa, og det vil i så fall bety at rundt 1000 mennesker kommer til å dø i Norge hvert år.

Jeg protesterer ikke mot det arbeidet myndighetene gjør, men jeg synes det er legitimt å spørre om vi er klar, for selv om korona kan gi alvorlig sykdom hos noen, burde ikke dette være den epidemien som truet med å ødelegge et samfunn. Hvis vi setter et tall for hvor mange innlagte vi klarer å håndtere uten at systemet bryter sammen…. Vel, jeg synes det burde være langt høyere.

Jeg skriver mest om funksjonsnedsettelser på denne bloggen. Det er enda viktigere for denne gruppa å ha en plan. DSB anbefaler at vi snakker med familie, venner, naboer, assistenter og andre mennesker i livene våre om hvordan en krise vil påvirke oss, og hva vi trenger hjelp til. Det er også lurt å tenke over hvem en kan spørre om spesifikke ting. Det vil gjøre oss forberedt. Er det en tilsvarende plan vi kan lage for en epidemi? Jeg håper det.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s