NLD

Da jeg fikk diagnosen i 2010 trodde jeg at det skulle bli starten på et lettere liv, men det har egentlig ikke forandret på noe. Det er lite informasjon og forskning om NLD hos voksne, og det virker som at det er en strid mellom ulike fagmiljøer om hva det er for noe. En psykolog/psykiater kan derfor gi et annet svar enn en nevropsykolog, og noen bruker den forvirrende termen læringsprofil. Statped bidrar kanskje ikke til oppklaring når de skriver i skriftserie nr. 20 at «selv om NLD foreløpig ikke er en offisiell diagnose, kan NLD likevel betraktes som en lærevanske-kategori (eller diagnose).» Det er samtidig ikke en fullverdig diagnose, men det skal sies at det foregår et viktig arbeid ved Columbia University Medical Center (ved Prudence Fisher, Ph.D.). De koordinerer et internasjonalt samarbeid om å få diagnosen inkludert i DSM. Forskere som Jodene Fine ved Michigan State University, samt Irene Mammarella og Cesare Comoldi ved Universitetet i Padoa, Italia er også sentrale i den nyere forskningen.

Det de fleste er enige om er at at NLD og asberger har mange likhetstrekk, spesielt i forhold til sosial interaksjon. Forskningen på disse vanskene går faktisk tilbake til 1930-tallet, men vi venter fremdeles på et endelig svar. Det er mange diagnoser som overlapper hverandre, og det er sannsynligvis mange opp gjennom årene som har fått diagnoser som ADHD, Asberger syndrom og PDD-NOS, som kanskje egentlig hadde NLD (alene eller som en tilleggsvanske). Det ender kanskje med at en konkluderer at likhetene mellom noen av disse diagnosene er større og viktigere enn ulikhetene.

Når det gjelder utredning er det viktigste verktøyet en IQ-test. Det mest typiske kjennetegnet ved NLD er at verbaldelen er høy, mens utføringsdelen er betydelig lavere. Kortversjonen når det gjelder hva som skiller Asberger og NLD er at det sosiale rammer asbergere hardere enn NLDere, men det kan diskuteres om utfallet blir annerledes for de to gruppene. Det er også mange misoppfatninger når det gjelder spesial/snevre interesser, ønsket om å ha venner, og hvor snakkesalig en er. Dette blir gjerne brukt til å skille Asberger og NLD fra hverandre, men skillet er langt fra så klart som mange vil ha det til. Det kan også føre til at noen av de som faktisk har Asberger blir værende mellom diagnoser fordi de ikke oppfyller de strenge kravene litteraturen beskriver

Jeg skal ikke prøve å finne opp kruttet en gang til. Istedet for å legge ut om hva nonverbale lærevansker (NLD) er viser jeg bare til hva Statped sier om emnet. Jeg hadde også en link til NLD-foreningen her. De hadde en kortfattet tekst som var et godt sted å begynne, men det virker som at de har lagt ned sida. Jeg anbefaler foreningens Facebook side og den private gruppa NLD-foreningens hemmelige forum. Det er mye relevant informasjon der.

Det jeg vil legge til foreløpig er litt om hva som skjer med voksne. Det er ikke så mye informasjon om NLD generelt, mindre på norsk, og minst om hvordan lærevansken utarter seg hos voksne. Nonverbale lærevansker forandrer seg nemlig med alderen. Kort fortalt blir ikke lærevanskene nødvendigvis forverret, men vanskene blir tydeligere. De områdene som er en persons styrker følger en normal utvikling for alderen, mens de vanskelige områdene utvikler seg betydelig langsommere. Det gjør at spriket mellom styrker og vansker over tid blir større, og mønsteret blir tydeligere. Det blir dermed stadig vanskeligere å klare seg i arbeidslivet fordi det blir et betydelig etterslep i forhold til det som forventes. Det er et vanskelig handikapp, for «du ser jo så normal ut!» Mange av oss har et godt språk og kan fungere godt på noen områder, og kan dermed slite med at andre ikke forstår hvorfor vi kan ha behov for hjelp. Det er med andre ord bare én grunn til at ting ikke går så bra, vi er ufattelig late.

Verden går heldigvis fremover. Det er mer hjelp for de som vokser opp i dag. Jeg ga opp læreryrket i 2014 etter å ha prøvd i 14 år. Et problem med NLD er at det ikke er lett å finne en jobb der du kan konsentrere deg om å utnytte de sterke sidene dine, for mange vil ha de sidene du ikke behersker også. Det har vært mye fokus på nevrodivertsitet de siste årene. Det innebærer i korte trekk at vi er alle innenfor en naturlig variasjon. Det er mye positivt med denne bevegelsen, men det er ingen tvil om at den fungerer best for de som fungerer best. Et vitenskapelig begrep for det samme er pockets of strengths, altså at styrkene er spredt. Det kan bety at en kan se ut til å være normaltfungerende, og på noen områder er en kanskje over gjennomsnittet, mens en på andre områder er langt svakere enn de fleste. Det kan gjøre at andre misforstår oss, de trekker konklusjoner det kanskje ikke er belegg for, men vi gjør faktisk det vi kan for å fungere.

Den eneste boka som er utgitt på norsk er også bra: Nonverbale Lærevansker, Anne-Grethe Urnes og Gro Eckhoff (red.)

Her en enkel video fra den amerikanske organisasjonen National Center for Learning Disability. Den er litt gammeldags, også når det gjelder innholdet, men den gir ellers en grei innføring:

Reklame

12 kommentarer om “NLD

  1. Takk fordi du hjalp meg med å få et innblikk i hvordan det er å være voksen med NLD.det er vanskelig å finne stoff om dette emnet. Jeg har en som står meg nær med NLD, og jeg vil så gjerne forstå hvordan tilværelsen oppleves for dere som har denne funksjonsnedsettelsen.

  2. Hei,dette var veldig intressant å lese.Som voksen fikk jeg også diagnosen NLD,og jeg kjenner meg godt igjen i det du skriver.Min datter har også NLD.Selv finner jeg endel info på danske og amerikanske sider,ja i Norge er det utrolig lite info om dettte.Jeg savner en forening man kunne henvendt seg til for råd.

  3. Hei! Jeg har lest en del innlegg i bloggen din og jeg har også oppsøkt en del annen informasjon om NLD. Før jeg tilfeldigvis snublet over bloggen din, hadde jeg faktisk aldri hørt om det. Jeg har jobbet i barnehage i tredve år og når jeg ser tilbake tror jeg nok at jeg har møtt noen barn med NLD. Jeg kommer sikkert til å møte flere. I det jeg finner av artikler om emnet står det mye om hva som er typiske kjennetegn, men lite om hvordan man best kan hjelpe et barn med disse utfordringene. Jeg har bestilt den boka du nevner og finner kanskje noe der. Når barna går i barnehagen er de jo små og det er kanskje for tidlig å være opptatt av diagnoser? Eller mener du at det er viktig å sette i gang kartlegging tidlig for å kunne sette inn gode tiltak så tidlig som mulig? Hvordan kan vi som jobber i barnehage gjøre en innsats for disse barna?

    Dette var kanskje store spørsmål. Jeg vil uansett takke deg for den innsikten bloggen din har gitt meg i et viktig tema som jeg kunne lite om.

    1. Takk for kommentar og spørsmål. Det var som du sa store spørsmål. Jeg kjenner ikke nok til det, men jeg har noen forslag. Jeg prøver å få hjelp med atferdsmodifikasjon for å stimulere ønsket atferd hos min egen datter, men må gjøre det jeg kan på egen hånd. Jeg har også tro på dans, drama og idrett. Lagidrett kan være problematisk, men det er vel likevel bra å oppmuntre til det, hvis barnet er interessert.

      Jeg har ikke prøvd det selv, men jeg har hørt om KAT-kassen. Det står for kognitiv afektiv trening og hjelper barnet til å snakke om tanker og følelser, og å sette ting i perspektiv. Jeg vil undersøke det selv i forhold til min datter. Jeg må tenke litt mer på dette og skriver kanskje litt om det seinere.

      Jeg er ikke sikker på hvor tidlig en starter med diagnose, men det det er viktig at den kommer så tidlig som mulig. Det er ikke alltid lett å bli hørt, og foreldrene må utøve et visst press. Det er mulig de må gradvis presse og trekke seg, for det er en viss fare for beskyldninger om at en overdriver. Jeg har skrevet om barnevernet i det siste, og de kan bruke for mye press som et argument mot foreldrene.

      Hvis du ikke har sette disse adressene før kan du kikke på dem:

      http://www.cat-kit.com/?lan=no&area=catbox&page=catmodel
      http://cargocollective.com/pohshuning/Different-Not-Less
      http://autismeplaneten.ning.com/m?id=6409406%3AMobilePage%3A6806

      1. Vil bare kommentere at Kognitiv adferdsterapi har avtatt kraftig i popularitet de siste årene. Fra å ha blitt betraktet som en slags mirakelkur mot et bredt spekter av problemer, har man nå kommet til at KAT er best egnet til å behandle klart avgrensede problemer, typisk sett fobier av ulke slag.

        Fordi KAT benytter seg av visuell-analoge skalaer, er det tilsynelatende lett å kvantifisere, men det kan hende at dette er en illusorisk form for scientisme, eller pseudovitenskap. Har likevel noe mer tro på KAT enn på klassisk psykodynamiske terapiformer.

  4. Sier atter en gang at det er fantastisk at du belyser dette temaet som du gjør.
    At NLD blir mer tydelig med alderen er nok 100% sannhet! Det ble så tydelige forskjeller på evner, som igjen gjorde til at jef forstod at her var det ”noe” og fikk NLD diagnosen som 50 åring. Har du noen tips til hvor jeg kan lese litt om akkurat hva som skjer? Lurer også litt på om det er noen arvelig link mellom Autisme og NLD. Har en mor som jeg mistenker kan egentlig har levd med udiagnostiserte Asbergers hele livet

    1. Jeg vil reflektere litt over dette og se om jeg finner noen kilder, så jeg kommer kanskje tilbake med mer seinere, men jeg kjenner i utgangspunktet ikke til noen litteratur som omtaler NLD for voksne. Hvis en f.eks. googler «adult with NLD» finner en noen innlegg om hvordan det er å leve med NLD, men lite om hva en kan gjøre. Det er en forvirrende diagnose med mange underdiagnoser eller vansker. Det er sannsynligvis like mange typer NLD som det er mennesker med diagnosen, og det er kanskje grunnen til at hverken arbeidsgivere, NAV, DPS, fastlegen eller attføringsbedriften kunne tilby meg noe.

      Når det gjelder Asberger tror jeg det er en sammenheng. Ekspertene forteller oss at de ikke er noen sammenheng i det hele tatt, men fra mitt ståsted ser det ut som to diagnoser på det samme spekteret. Jeg tror det også er en sterk arvelig komponent. Det blir forsket på dette, men det tar nok tid før vi får se resultatet. Håper jeg kan komme tilbake med litt mer informasjon om noen dager.

      1. Takk for utfyllende svar.

        Jeg fant en link http://www.nldline.com/yvonna.htm
        Den beskriver også veldig bra likheter og forskjeller ved NLD og AS. Noen steder på nettet har jeg også funnet at det er forskjell om hvem som beskriver diagnosen. om det er beskrevet fra ett nevropsykologisk perspektiv eller psykriatisk perspektiv. Det sistnevnte assosieres det ofte til As, men nevroperspektivet assosieres det mot NLD.

        Det er ikke rart man blir forvirret

      2. Håper de finner ut av dette etter hvert. Jeg har sterk mistanke om at jeg har både AS og NLD, men psykologen på DPS var forvirret fordi jeg ikke oppførte meg Asberger nok. En psykiater som vurderte meg på oppdrag fra NAV mente derimot jeg hadde Asberger. Resultatet blir nok det samme for begge gruppene, så jeg synes de burde sidestilles.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s