Klasseskillet

Den gamle arbeidsplassen min der jeg pakket rundfrossen makrell for Iglo ble revet i 2010 og erstattet med parkering og kontorbygg for Aibel.
Den første jobben min var å pakke rundfrossen makrell. Iglo ble revet i 2010 og erstattet med dette parkerings og kontorbygget for Aibel.

Det finnes ulike regler for ulike mennesker. Jeg har truffet på det mange ganger i arbeidslivet, så det overrasker meg ikke, men det irriterer meg av og til når jeg ser overskrifter om noen som forventer sympati, eller som media åpenbart ønsker å skape sympati for.

Det handler ofte om overskrifter om en jobbsøker som har fått mange avslag. De fleste dreier seg om mennesker jeg ikke alltid har så mye sympati for, ikke fordi de ikke fortjener en jobb, men fordi det ei stor gruppe blant oss som blir stående utenfor samme hvor stor etterspørselen i markedet er. Det var nylig en ny sak på TV2 om en av de jeg har sympati for. Anette hadde søkt på 55 jobber uten å få napp, og kanalen fulgte opp med en uttalelse fra Arbeids – og inkluderingsministeren i dag. Anette er hørsels og synshemmet, men møter bare stengte dører når hun søker på offentlige jobber, som er i strid med politiske løfter. Det er dessverre mange av oss i samme situasjon.

Hvis en googler temaet finner en også oppslag som dreier seg om funksjonsfriske Daniel (150 søknader), Jan Kåre (100 søknader), Christer (100 søknader), Lene (godt over 100 søknader) og Rajan (100 søknader). Poenget mitt er at selv om dette kan skje med funksjonsfriske har de ikke like store hindre som jobbsøkere med funksjonsnedsettelser. Det er et sjokk for mange å oppdage at det ikke er plass til dem på arbeidsmarkedet, for de har gjerne blitt oppmuntret til å utdanne seg. De som ansetter vurderer åpenbart ikke disse menneskene på samme måte som pedagogene som har undervist dem. Det er noe mange ikke reflekterer over når de kaller andre for navere. De kjenner ikke historien og nederlagene bak et vedtak om uføretrygd. De burde forstå at et liv utenfor er vanskelig, men de gjør ikke det.

Jeg tar ikke uttalelser fra Hadia Tajik eller andre politikere alvorlig. Det handler om tillit og mistillit, og det er det siste jeg har til politikere. De sier gjerne de rette ordene, vel vitende om at den grunne empatien deres er en løgn, men de uttaler seg også om ting de ikke vet noe om. Ord betyr ingenting når handlingene deres sier noe annet, og det er vanskelig å forstå hvordan vi kan kalle dette hederlige mennesker. Det er bare én annen industri som er så bevisst svikefulle, men som likevel nyter en tillit de ikke har gjort seg fortjent til. Arbeidsministeren sier at situasjonen er fortvilende. Den er ikke det for henne, men for de som har en arbeidsevne, men kanskje ikke inntektsevne.

Det er dessverre et faktum at stadig flere arbeidsplasser forsvinner, og jeg tenker f.o.f. på ufaglærte jobber, eller på jobber som tilbyr mennesker en yrkesutdannelse gjennom praktisk arbeid. Det er f.eks. ikke behov for å reparere sko i dag, og det er derfor ikke mange skomakere igjen. En kan vel si det samme om yrker som smed, bokbinder og møbelsnekker. Jeg valgte det bildet jeg gjorde fordi det var der den første jobben min var. Jeg jobbet to sesonger med å pakke rundfrossen makrell, og dette var en mulighet for de som ikke var kvalifisert for andre jobber. Jeg kan ikke si at det var en interessant jobb, men det var ganske godt betalt, og jeg følte meg ganske nyttig da jeg var der. Den jobben jeg gjorde bidro til eksport til bl.a. Tyrkia og Japan.

Jeg var mer akademisk anlagt og sluttet i jobben for å studere, men jeg møtte på det samme problemet som Anette etter studiene. Det var ikke lett å få jobb, og de tallene jeg har nevnt i dette innlegget er faktisk ganske lave. Det er noen som har søkt på langt flere jobber, men problemet forsvinner ikke, selv om en og annen politiker uttrykker sympati. Vi får ikke den sympatien hos de som faktisk skal ansette oss, og selv om vi hadde fått den, ville det ikke betydd noe uten et jobbtilbud. En kan noen ganger lure på om politikerne ser på funksjonshemmede som samfunnsmedlemmer når heller ikke det offentlige vil ansette dem.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s