Tenk det verste

Bilde av sola som skinner i en vann på asfalt. Jeg bor i en region som er ganske dyster værmessig, men det er ikke vanskelig å finne lysglimt.
Jeg bor i en region som er ganske dyster værmessig, men det er ikke vanskelig å finne lysglimt.

Husker du tilbake til mars i fjor? Myndighetene stengte ned landet og innførte med de strengeste tiltakene siden andre verdenskrig. Det ble ikke en like dramatisk nedstenging i november samme år, men regjeringen anbefalte at folk holdt seg hjemme, og alle ble bedt om å unngå unødvendige utenlandsreiser. Det var også en del skoler som innførte hjemmeundervisning den siste uka før jul. Høytiden ble ikke avlyst, men alle ble oppfordret til å begrense antall gjester til ti.

Vi er ikke helt tilbake til start, men vi styrer kanskje mot en nedstengning igjen. Det har blitt innført noen tiltak, der en-meteren er den viktigste, som innebærer at vi må bruke maske hvis det ikke er mulig å holde en-meters avstand. Det er kanskje en tilfeldighet, men alle disse begrensningene ser ut til å komme kort tid før en ferie.

Det har vært overraskende mye snakk om mental helse siden dette viruset ble overført. Det er overraskende fordi dette er noe vi kan forberede oss på. Vi må bare akseptere at mennesker har ulike nivåer av resiliens, men sier det ikke litt om hvor på skalaen vi er når en stor del av befolkningen sliter med en såpass moderat isolasjon? Det er samtidig ikke overraskende når dette går utover pusterommene våre, de aktivitetene og turene som normalt gir oss den energien vi trenger i hverdagen.

Det er ulike former for depresjon og det hadde ikke overrasket meg om det kom en ny diagnose etter denne pandemien. Det som har overrasket meg mest er at så få har snakket om å styrke immunforsvaret. Det er ikke det at den rette maten redder oss mot alt fra virus til depresjon, men det er ingen tvil om at det har en positiv eller negativ innvirkning, alt etter hvordan kostholdet er. Den korte og enkle sannheten er at de sunneste blant oss har størst sjanse, samme hva det er vi snakker om.

Korona er alvorlig nok, men når det gjelder et virus eller en situasjon vi virkelig har grunn til å frykte, er det langt verre ting vi kan utsettes for. Hva skal vi gjøre neste gang, eller hva om det er en annen type scenario neste gang? Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap prøvde for noen år siden å forberede oss på muligheten for at noe kunne skje, f.eks. et strømbrudd som var så alvorlig at det lammet samfunnet. De laget derfor ei liste over ting alle burde ha hjemme, og tanken var at alle må klare seg helt uten hjelp i tre døgn. Det er det som blir forventet av oss, og det krever at vi takler mer dramatiske situasjoner enn vi har hatt de siste par årene. Det verste skjer forhåpentligvis ikke, men vi bør likevel ha en plan for hva vi skal gjøre om det skjer. Det er ikke en situasjon du bør takle alene, så du bør tenke over hvem som kan hjelpe deg, og hva du kan gjøre for andre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s