Kan en fake Tourette?

Har du hørt om TIX (den norske Bobby Bear)? Det er noen år siden jeg fulgte Eurovision Song Contest, men det var så mye summing i år at det var vanskelig å overse alle overskriftene. Andreas Andresen Haukeland, bedre kjent under artistnavnet TIX, var Norges representant i år, men han er kanskje mest kjent for ticsene sine enn sangen han framførte.

Han var muligens litt omstridt også, selv om det ikke ble noe diskusjon. NRK-profilen Steinar Sagen antydet at artisten hadde faket ticsene, og spurte om det var greit. Han mente det var det, og det er vel derfor det ikke ble noen diskusjon. Det er vanskelig å si i etterkant, for det er lett å lete etter feil og tolke ethvert avvik fra det en tror er normen som bevis på nettopp det. Sagen spekulerte altså på om TIX faket ticsene da han tok av seg solbrillene, og hvis en analyserer fremføringen i etterkant er det kanskje ikke en urimelig refleksjon. Videoen er tilgjengelig på You tube, og jeg overlater til andre å analysere fremføringen, men det er noen fakta en bør ha klart for seg på forhånd:

  • Tics er ufrivillige bevegelser som en ikke kan kontrollere (verken bevegelse eller lyd). En kan nok klare å stoppe ticsene i en kort periode, men det vil skape et økende stress som før eller senere vil forårsake verre tics.
  • Det gjelder ikke alle, men det er en god del som opplever at ticsene blir mindre alvorlig, og i noen tilfeller forsvinner de helt, når de fokuserer på en bestemt oppgave. Det er grunnen til at en kan finne mennesker med Tourette i så krevende yrkesgrupper som kunst, medisin og idrett.
  • En må ha minst to motoriske og ett vokalt tics i barndommen for å få diagnosen, og symptomene må også ha opptrådt nesten daglig i minst 12 måneder, men de kan ha varierende hyppighet, og de fleste opplever at alvorlighetsgraden avtar i løpet av ungdomsårene. En må altså ha både vokale og motoriske tics for å få diagnosen, og hvis en har bare en av dem, får en diagnosen kroniske motoriske eller vokale tics.

Jeg kan ikke tenke meg at noen lyger på seg Tourette syndrom, selv om jeg har sett liknende atferd hos barn med ADHD. Jeg har møtt en del barn med ADHD, i ulike sammenhenger, og noen av dem brukte diagnosen eller bivirkinger av medisinen som forklaring på atferden sin. Det ville altså ikke vært enestående hvis TIX hadde overdrevet symptomene sine, og det er det jeg tror Steinar Sagen antydet.

Det er vanskelig å få den rette diagnosen. Det er snakk om kompliserte tilstander, og en autist f.eks. kan ha symptomer som vansker med sosial interaksjon, vansker med å uttrykke seg selv, spiseforstyrrelser, repeterende atferd/ensporethet i tanker og væremåte/særintereser, vansker med å håndtere følelser, hypersensitivitet, angst, depresjon. Det sier seg selv at hvis en ikke gjør en grundig nok jobb under utredningen, kan en komme til feil konklusjon. Det er f.eks. noen som feiltolker kriteriet særinteresser, spesielt hos kvinner.

Dette leder til to spørsmål. Er det (etisk) akseptabelt å overdrive symptomer en har? Jeg tenker f.o.f. på en diagnose en allerede har, og at en gir inntrykk av at det er vanskeligere å leve med symptomene enn det i virkeligheten er. Det er en problemstilling som gjelder både utreder og pasient. Jeg har hørt om tilfeller fra USA der en psykolog ikke var sikker på om pasienten hadde NLD eller ASD, men landet på ASD fordi han visste at det ville sikre pasienten mer hjelp. Mange vil nok si at det er uetisk, men det foregår kanskje i et system som svikter mange barn.

Det er like problematisk for pasienten å gjøre det samme. Du vil for det første bruke ressurser som en annen burde hatt, og det er langt fra sikkert at den hjelpen du får har noen nytte hvis du har fått feil diagnose. La oss anta at Steinar Sagen hadde et poeng, ville det ha vært et problem? Er det greit å overdrive for å synliggjøre utfordringer en har? Jeg kan ikke si om TIX faket eller ikke, men jeg vil generelt si at jeg vil heller ha et ekte forbilde enn et som overdriver. Det skal sies at Steinar Sagen trakk tilbake det opprinnelige spørsmålet sitt, og jeg har heller ikke grunn til å anklage TIX for noenting som helst.

Han lyktes i alle fall delvis med prosjektet sitt. Eurovision er et freakshow der TIX ikke skilte seg nevneverdig ut, men det kom noe godt ut av dette. Det er flere som vet litt mer om Tourette nå, og nei, selv om det er mulig å fake denne tilstanden kan jeg ikke se for meg at noen skal ha interesse av å gjøre det.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s