Når livet blir utmattende

Dette kan være en trigger for de som drømte om å oppleve dette selv. Photo: Pexels
Dette kan være en trigger for de som drømte om å oppleve det selv. Photo: Pexels

Møtet med triggere kan være en brutal opplevelse som har potensialet til å ødelegge oss. Triggere er ulike typer inntrykk som minner oss om negative opplevelser fra fortida, og disse triggerne kan produsere svært sterke reaksjoner. Det er ikke til å unngå at vi av og til kommer i kontakt med noe av det vi har flyktet fra i alle år, men jeg håper de fleste opplever disse episodene som håndterbare mesteparten av tida.

Det vanskelige med triggere er at de er plutselige, følelsesmessige responser til noe, og det er ikke sikkert at du er klar over hva det var en gang. De kommer ut av intet, og vi er derfor ikke forberedt på sjokket. Det er for noen vanskelig å snakke om død eller alvorlig sykdom, og det kan prege dem når de blir involvert i en samtale om emnet. Det er nok mange som har funnet en ny trigger det siste året, isolasjon. Noen har det som en artikkel i Psykisk Helse kalte barnehukommelsen. Det er de minnene en ikke vil tenke på, og for noen kan det være det mest traumatiske en kan oppleve, f.eks. overgrep, mens det for andre er ting de ikke fikk oppleve. Følelsen av å være utelukket, av å ikke være en del av det livet andre har, er vond.

Det går hardt inn på meg når jeg blir minnet på hvor vanskelig det var å slite sosialt i tenårene. Det var en følelse jeg lagret i barnehukommelsen, og når disse minnene blir trigget, får jeg en ekstrem indre respons med de klassiske symptomene på stress og det som verre er. Jeg får et sterkt ønske om å ta tilbake det jeg mistet eller ikke fikk i ungdommen, men så innser jeg at det er for seint, og det er smertefullt. Jeg er litt som Henrik Ibsens rollefigur Byggmester Solness, som var tiltrukket av ungdommen, samtidig som han fryktet den. Jeg har møtt noen unge mennesker i årenes løp som åpnet opp gamle sår uten å være klar over det, og det kan være en alvorlig helserisiko.

Det sier seg selv at hvis en allerede har utfordringer som diabetes, høyt blodtrykk, høyt kolesterol, og angst/depresjon, så vil denne type sjokk være en direkte helsemessig trussel. Det vil i tillegg redusere livskvaliteten, samme hvordan det går med den fysiske helsa. Det er derfor det er viktig å gjøre mer enn å bare ignorere disse vonde følelsene, for alternativet er ikke attraktivt. Det betyr at en taper uansett.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s