Mer om helse for autister

Jeg bruker mye havremel, bl.a. i vafler, men jeg må likevel vise måtehold.
Jeg bruker mye havremel, bl.a. i vafler, men jeg må likevel vise måtehold.

Jeg skumleste Nasjonal handlingsplan for bedre kosthold (2017-2021) i kveld, og det er noen fornuftige punkter der. Det høres f.eks. bra ut med tallfestede mål som 50 prosent reduksjon i 15-åringer som spiser godteri minst 5 ganger i uka, eller som drikker sukkerholdig brus like ofte. Det er også positivt at de vil ha en 50 prosent økning i 15-åringer som spiser frukt og grønnsaker daglig, og at de vil ha en 30 prosent økning i 15-åringer som spiser frokost hver morgen.

Det var derimot noen andre mål i denne planen jeg stusset litt over. Den sier nemlig at målet er å øke forbruket av grønnsaker, frukt & bær, grove kornvarer, og fisk med 20 prosent for hver matvaregruppe. Jeg antar at det betyr at vi skal spise 20 prosent mer korn enn tidligere, og selv om det er tanken at vi skal spise mindre fett og sukker, vil dette likevel innebære en del stivelse. Det er ikke uproblematisk med tanke på diabetes.

Nettstedet helsenorge.no sier forøvrig at magre meieriprodukter er en del av et sunt kosthold for diabetikere. Jeg kan si meg enig i det, for det er en god kilde til kalsium og vitamin B12, men det er mye sukker i melk også. Det er derfor noe en bør være forsiktig med. Måtehold er et stikkord samme hva det er vi spiser/drikker, og det er dessverre ikke noen snarveier. Det er ikke så lett å kutte ut noe, uten å erstatte det med noe som kanskje ikke er bedre. En kan forøvrig finne rikelig med kalsium i f.eks. egg, mandler, grønnkål, brokkoli og havre.

Dette er faktisk svært relevant for de som har utviklingsforstyrrelser. Jeg har skrevet flere innlegg de siste årene der jeg har referert til en studie ledet av Tatja Hirvikoski ved Karolinska Institutet i Sverige. Teamet hennes sammenliknet dødsfall blant autister med resten av befolkningen de siste 20 årene. De fant at gjennomssnittsalderen for autister var 54 år, mens den var på 70 år for resten av befolkningen. Den var helt nede på 40 år for de som hadde både autisme og en lærevanske.

Forklaringen er bl.a. kreft og hjertesykdom, men også selvmord. Vi vet også at angst og depresjon er tilleggsvansker for utviklingsforstyrrelser, og i tillegg til at det kan resultere i selvmord, har det også en svært negativt innvirkning på helsa generelt. Når det gjelder selvmord tror jeg mobbing er et stort delproblem, og det er ingen tvil om at mange ikke tar det på alvor. Vi vet også at kosthold i aller høyeste grad er en del av løsningen for mange psykiatriske lidelser.

Jeg har skrevet mye om mat som medisin tidligere, og mener derfor det er på sin plass med en handlingsplan, men om den er nok er en annen sak. Jeg har bare skumlest i kveld, men kommer kanskje tilbake med en mer gjennomarbeidet kommentar seinere.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s