Den onde fotballen

fotballbane
Illustrasjon. Jeg spilte på denne banen som barn. Den var dekket av hvit sjøsand. Det blir trist når barna forsvinner.

Jeg sender kondolanser til Kristiansand i kveld. Jeg fulgte ikke kampen selv, men da jeg leste nyheter på nettet, så jeg at Start hadde rykket opp til Eliteserien i fotball. Det er dårlige nyheter for mange. En skal lete lenge for å finne noen som har en tilsvarende narsisstisk atferd. Jeg er ikke sikker på om fotball er direkte ond eller om den kun er symbolet på mye av det som er galt med samfunnet, men konsekvensen er den samme uansett.

Jeg sender sympatiske tanker til Sørlandet, for jeg vet hvor mye penger som forsvinner ned i noen få fotball-lommer. Jeg ble sjokkert da Haugesund komune for noen år siden oppgraderte stadion sammen med FK Haugesund. Dette var et krav fra fotballforbundet, for hvis de ikke gjorde de nødvendige forandringene, ville laget ha blitt tvunget til å spille hjemmekamper i en annen by. Jeg vet ikke hvor mye kommunen brukte, men dette skal ha kostet 150 milllioner kroner, og kommunen overførte sin andel til et selskap som den private klubben eide 60 prosent av. Dette ble forøvrig gjort mens kommunen var under administrasjon etter Terra-skandalen.

Jeg bor i Skien kommune nå og ble positivt overrasket da jeg for noen dager siden så en overskift om at et vedtak om å gi 400 000 kroner til fotballklubben Odd hadde blitt stanset. Jeg tenkte at det kanskje var noen politikere som hadde bedre dømmekraft enn de i Haugesund, men da jeg leste videre, forstod jeg at pengene ville bli utbetalt. Det politikerne ikke var helt enige om var hvem de skulle ta pengene fra.

Jeg leste en overskrift for noen måneder siden der en representant for fotballklubben Start i Kristiansand var misfornøyd med kommunen, som denne mente ikke hadde støttet klubben med ei eneste krone. Jeg kjenner ikke til saken, men har vanskelig for å tro at de har fått for lite. Det har vært flere overskrifter over en rekke år etter at kommunen reddet klubben fra konkurs. Jeg tror det har vært liknende overskrifter om klubber som Kongsvinger, Viking, Hamkam, Moss og Fredrikstad, og dette er sannsynligvis bare toppen av det berømte isfjellet.

Det blir en slags spilleavhengighet av dette. En gambler tenker at han må gamble videre for å vinne tilbake det tapte, og det er kanskje noen politikere som tenker at de må holde en fotball klubb på beina for å hindre at de mister muligheten til å kreve penger tilbake, eller at breddeidretten går tapt. Problemet er at en støtter ikke barneidrett ved å støtte elitelaget. En støtter ikke svake grupper i samfunnet, for når en skal gi penger til et fotballag, må en samtidig velge hvem som ikke skal få hjelp.

Det er ikke feil å si at fotball er ei gruppe med ekstreme narsissister, men de er kanskje ikke verre enn andre. De krever støtte og tar imot det de får, selv om de er klar over hva dette gjør mot andre. Det er heller ikke overraskende at de har en total mangel på takknemlighet. Det er likevel politikernes feil at de lar seg bruke i alvorlig økonomisk krimnalitet, for jeg mener det er det det er når de misbruker offentlige midler på denne måten. Dette kan sammenliknes med militæret. En kan bli frustrert over hvor mye de store nasjonene i verden bruker på våpen, men de gjør det fordi folket godtar det. Noen protesterer mot våpenindustrien, men de gleder seg når regjeringen deres brukes disse våpnene i land vi har «stabilisert» (Afghanistan, Iran, Libya, Somalia, Syria bare for å nevne noen). De protesterer deretter når flyktninger og migranter kommer i store mengder til grensene våre, og de ser ikke sammenhengen mellom det vi har gjort (eller ikke gjort) i fremmede land, og de forholdene andre må leve under. De ser ikke at vi har et ansvar.

Poenget mitt er at det koster med politikere som ikke alltid tar gode avgjørelser. Haugesund kommune støttet eliteserielaget fordi politikerne mente at det var en viktig del av byens identitet, og jeg vil tro at det er en vanlig begrunnelse i andre byer også. De fleste lagene i eliteserien i fotball har et budsjett på 60-100 millioner kroner, og mye av inntektene kommer nok fra private sponsorer, men det er ingen tvil om at samfunnet pøser ut enorme summer på noe som er og blir tapsprosjekt. Dette er kanskje midler som ikke hadde blitt brukt på mer fornuftige ting, om fotballen ikke hadde utnyttet givergleden, men jeg tenker på hva vi ikke bruker penger på.

Jeg tenker på kommuner som ikke vil bruke penger på miljøeterapeuter, spes.ped. og andre tiltak i skolen, gode ergo og fyisoterapitjenester, grundige utredninger ved helseforetakene, samt behandlinger som virker. Jeg tenker på hvor mange som får drømmene sine knust når de oppdager at verden ikke var som de trodde. Det er mange som før eller seinere forstår at de ikke kommer til å få det livet de i alle år trodde de skulle få. Det koster en del å utvikle de borgerne vi ønsker oss. Det koster en del med mangfold, og det er alt for mange som ikke ser sammenhengen den dagen de får mange av «de andre» på døra. Norge er ikke et lett land å være annerledes i. Det er et land som liker å snakke om toleranse og åpenhet for de som er utenfor A4-formatet, men når samfunnet får muligheten til å vise denne inkluderende holdningen, kan det være stor avstand mellom teori og praksis. Det er rett og slett viktig å ha den rette annerledesheten, den samfunnet er villig til å akseptere.

Jeg ser av og til på fotball, men det er ikke uten et visst ubehag. Det er en form for underholdning som kommer med en høy pris, og selv om jeg ofte irriterer meg over klubbene, er det narsissitiske innslaget et langt mer omfattende samfunnsproblem. Har vi virkelig råd til fotball? Har vi råd til å svikte de andre? Det minner meg om den gangen noen studenter gikk forbi mens jeg satt på et venterom på sykehuset. Den ene snakket om at hun var lettet over at etikk-eksamen var unnagjort. Det var den hun hadde gruet seg mest til, og hun skulle i alle fall ikke tenke etikk fremover. Den uttalelsen kan misforstås, men det er kanskje en dose sannhet i den. Vi liker egentlig ikke etikk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s