Utenfor hovedveien

Jeg har skrevet mange innlegg om boliger, og spesielt tiny houses/microhouses. Jeg benytter anledingen til å gjøre det igjen siden NRK hadde en sak om det i dag. Les mer. Jeg vil kommentere journalistens påstand om at dette ikke var særlig utbredt i USA før finanskrisen i 2008. Den moderne trenden med microhouse går tilbake til 1980-tallet, men det første eksempelet er kanskje den hytta Henry David Thoureau bygde ved Walden Pond i 1854. Når det gjelder filosofien bak er nok den like gammel som USA. De er en kultur som er bygd på en ganske ekstrem uavhengighet, men det går gjerne i bølger i dag. Det var en på 1930-tallet p.g.a. økonomien, mens bølgen på 1960-tallet hadde mer med verdivalg å gjøre.

Det er et kjempeparadoks at sosialdemokratier er blant de som har de sterkeste restriksjonene. Jeg har skrevet om mennesker som har opplevd vanskene med å leve alternativt i Norge. Problemet hvis en skal bygge huset selv har ofte vært at byggeforskriftene er laget for store hus, og det er ikke lett å få et mikrohus godkjent. Det er mange mikrohus som bygges på et understell med hjul, men da havner en litt mellom ulike forskrifter. Er det et hus eller er det en husvogn? Et hus med hjul kan ikke stå mer enn to måneder på samme plass, og det er ikke lett å få det godkjent som noe annet.

Det er litt som å bo i båt, som heller ikke er så enkelt. Det var tidligere ikke tillatt å bo i båt, fordi det ble vurdert som at en ikke hadde fast adresse. Kravet er at en har ei adresse, altså et gatenavn/husnummer eller gårds/bruksnummer. Det er mulig i dag, men det krever at kaianlegget er tilrettelagt for beboelse, og at båten er fortøyd ved et kommunalt kaipunkt. Jeg har hatt litt kontakt med miljøet i Storbritannia, og det er faktisk like vanskelig der. Jeg lurer på om det er tilfelldig at to land med sterke sosialistiske tradisjoner har disse restriksjonene, men jeg tror ikke det er det. Vi må ikke glemme at sosialisme betyr sterk nasjonal kontroll, og det er ikke lett for individene i dette systemet.

Saken på NRKs hjemmeseier viser en fornøyd eier av et mikrohus til 900 000 kroner, men jeg mener det er et større problem enn artikkelen gir inntrykk av. Et av poengene med denne hustypen er uavhengighet, også når det gjelder pris. Det er mye å hente på å bygge helt eller delvis selv, og betale for fagfolk når en trenger det, men det blir lagt så mange restriksjoner i veien at det i realiteten er umulig i Norge. Et mikrohus i USA kan koste fra $ 10 000 til snaue $ 200 000, avhengig av hvor mye en ønsker og hvor mye en kan gjøre selv, men alle vet hvordan byråkratiet kan være i Norge. Jeg kan foreløpig ikke se at det er mulig å bygge et rimelig mikrohus, og selv om det er store miljøgevinster både for samfunnet og de individene som bor i små hus, vil det med dagens regler ikke være den ressursbesparelsen det bør være. Artikkelen på NRKs hjemmesider gir inntryk av at dette er enkelt. Det er alt annet enn enkelt å velge noe annet enn normen i Norge.

Bildene øverst er forøvrig noen eksempler på utradisjonelle boliger som neppe hadde blitt godtatt i Norge. Det er i utgangspunktet noe mistenkelig med de som ønsker å leve utenfor.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s