Det vanskelige samarbeidet

Kommunen bygde en skatepark i sentrum som ingen bruker. Hva med å finne ut hva de trenger først?
Kommunen bygde en skatepark i sentrum som ingen bruker. Hva med å finne ut hva vi trenger først?

Det er flere uttrykk for det. Noen kaller det annerledeshet, mens andre foretrekker boksen eller A 4. Hensikten er da at en skal tilbringe livet sitt utenfor det samfunnet har satt som norm.

Jeg hører og leser til stadighet om mennesker som har disse livene, eller mennesker som hevder at det er åpenhet for å velge det livet en ønsker. Jeg sitter likevel ofte igjen med et spørsmål, hvem har frihet til å velge? Det er dessuten mange av oss som opplever at det slettes ikke handler om et valg. Det er for noen av oss snakk om fungering, og de har ikke valgt å slite med å fungere på den måten samfunnet forventer. De kan kort sagt ikke være det samfunnet eller det familien krever at de skal være.

Jeg blir provosert når jeg hører politikere snakke om at de er svaret, mens det er de andre partiene som gjør livet vanskeligere for folket. Jeg har nevnt i tidligere innlegg at sentrale Ap-politikere har uttrykt bekymring for økende fattigdom. Jeg har også skrevet om at lokale og sentrale myndigheter bruker stadig mer penger på å kjøpe private helse/sosialtjenester, også de som er motstandere av privatiseiring. Poenget er ikke hvilken politisk blokk som startet denne utviklingen; poenget er at ingen viser vilje til å stanse den. Det er en utvikling som har skutt fart de siste 15-20 årene, men vi hadde sannsnynligvis sett en løsning hvis dette betydde noe for de som tar avgjørelser på våre vegne.

Det er mye som kan inkluderes i den pakken vi kaller velferdsstaten. Det er mange politikere som har uttrykt bekymring for de lave fødselstallene og for sysselsettingen, men det kan diskuteres om de har gjort nok for å skape det miljøet foreldre vil oppdra barn i. Det er som nevnt en pakke, og det gjør dette spørsmålet komplisert. De offisielle retningslinjene når det gjelder språkopplæring støtter seg på forskning, og den anbefaler foreldre å snakke sitt eget morsmål til barnet. Det er en del familier der foreldrene kommer fra ulike land, men anbefalingen er den samme. Det gjør at barnet kobler f.eks. norsk til far og engelsk til mor, og når hele familien er samlet bruker en det språket som er mest naturlig. En av grunnene til anbefalingen er sannsynligvis at barn har bedre forutsetninger for å lære et andrespråk hvis de har et godt utviklet morsmål. Språkene støtter hverandre, og et barn som har lært et begrep på f.eks. somalisk vil ha lettere for å lære ordet for det samme begrepet på norsk. Kildene mine er forøvrig Norsk helseinformatikk og Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring (NAFO). Sistnevnte er en del av Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier ved OsloMet, og har som oppgave å bidra til at flerspråklige og flerkulturelle perspektiver blir ivaretatt i alle ledd i utdanningssystemet fra barnehage til universitet.

Jeg har hatt kontakt med en del tospråklige familier de siste årene, og det er overraskende mange som har møtt motstand for at de faktisk fulgte offentlige anbefalinger. Dette har vært en kilde til konflikter med diverse etater. Jeg har inntrykk av at grunnen til at det er så stor forskjell fra kommune til kommune, og innen samme kommune, har med varierende kunnskapsnivå å gjøre. En artikkel på nettstedet Utdanningsforskning, Når skolen blir motstander, bekrefter dette inntrykket. Artikkelen viser også til bekymringemeldinger til barnevernet, og det mest typiske ved disse var at de faktisk beskrev symptomer som kan knyttes til diagnosen. Jeg vil presisere at jeg på ingen måte stempler skolen, barnevernet eller PPT, men jeg har et problem med de som ser ut til å mene at vi har noe så perfekt at en reform er unødvendig.

Jeg kommer forøvrig fra en kommune som etter å ha kastet vekk penger i Terra-skandalen, investerte en del millioner i nytt stadion for fotballklubben FKH, samtidig som de måtte kutte viktige budsjett til beinet. Jeg tror det er mange foreldre og barn der som vet en god del om avmakt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s