Streik for fornybare liv

Plakat for Natur & Ungdom fra skoletreiken i Skien.
Plakat for Natur & Ungdom fra skoletreiken i Skien.

Norske elever protesterte i dag. Det var en protest mot de voksne som de mener ikke gjør nok for miljøet. Det er flere grunner til at det er relevant å skrive om streiken på denne bloggen. Det er for det første i samsvar med det som har vært temaet mitt i det siste, seinest i Hack systemet. Miljøet var indirekte tema der og i innlegg der jeg har skrevet om mini/mikrohus. Det handler om å leve et meningsfullt liv, og om å velge en livsstil som opprettholder liv. Det er ikke alt ved det moderne livet som gjør det til en fornybar ressurs. Jeg mener det er en nyttig måte å tenke på, for selv om de valgene vi gjør ikke nødvendigvis tar livene våre i øyeblikket, tar de på en måte livene fra oss likevel.

Det krever en innsats å få det livet vi trenger, og det krever mye å sørge for at livet blir en kontinuerlig prosess. Det er derfor mange som ikke opplever livet som en fornybar ressurs. Denne saken er også relevant fordi det har blitt snakket og skrevet mye om ei svensk jente de siste månedene. Hun omtales som streikeleder i dagens nrk.no, og det er fordi hun startet denne streiken alene i august 2018. Hun fikk etter hvert mye oppmerksomhet, ble en mediayndling, og fikk møte en rekke profilerte europeiske politikere. Det er det som gir meg en litt ambivalent følelse for streiken.

NRK har fokusert på at denne jenta har Asberger syndrom, og at hun i egne ord ser verden svart/hvitt. Hun er et positivt forbilde, så det er mye bra med dette, men hun blir også brukt av media. Det er sågar noen som har nevnt Nobel Fredspris. Det minner mye om Malala Yousafzai fra Pakistan som bare 17 år gammel red på en medieskapt bølge som ga henne fredsprisen i 2014. Det er en 18 år gammel gutt i USA for tiden som blir brukt i en kampanje for å tvinge gjennom obligatorisk vaksinering. Jeg skal ikke ta det opp i dette innlegget, men de harde fakta viser at når det gjelder spredning er ikke problemet de uvaksinerte.

Dette gir meg en litt ubegagelig følelse, for jeg lurer alltid på om disse barna blir presset inn i en situasjon de ikke er komfortable med. Det er ikke sikkert at Malala hadde sett for seg at det lokale engasjementet hennes skulle bli et globalt arbeid for jenters rettigheter. Det er ikke sikkert den svenske jenta så for seg at hun skulle bli hyllet som leder for en grasrotbevegelse som dekket en stor del av verden, eller at den amerikanske tenåringen så for seg at han skulle representere en legemiddelindustri som er belemret med publikaskjonsskjevhet og korrupsjon. Det kan være overveldende når en klarer å inspirere mennesker, og en kanskje ikke føler seg så veldig stor. Det er ikke lett å fortelle hele verden at det ikke er et barns oppgave å lede politikere, næringslivsledere, media og det meste av befolkningen. Jeg ville i alle fall ikke følt meg komfortabel med den type situasjon, og selv om noen er naturlig gode ledere, virker det litt brutalt.

Det er mye positivt med dagens streik. Det er for det første praktisk samfunnsfag, for barna lærer å bruke den demokratiske stemmen sin, men det spørs om det kommer så mye annet ut av dette. Vi liker å gå i fakkeltog eller snu ryggen til rasister i Norge, som da det var en minnemarkering noen år etter «slaget i Brummunddal» og Holmlia-drapet. Budskapet var at vi skulle aldri glemme og vi skulle aldri la det gjenta seg. Problemet er at vi svikter hver dag.

Få vil se det, for rasisme er ikke bare skinheads som marsjerer med hakekors eller roper slagord om at Norge er for nordmenn. Forskjellsbehandling skjer hver dag på arbeidsmarkedet, boligmarkedet, bussen, i butikken etc. Forskeren og sosialantropolog Sindre Bangstad hadde en bra oppsummering i en enkelt setning da han ble intervjuet av VG for et par år siden: Grensen for hva som er greit, er endret. Det er bare nordmenn som liker å late som at vi er det eneste landet som gjør det rett. Jeg har vist til rapporten The Crisis of Democracy flere ganger tidligere. Den ble skrevet i 1975 av tre akademikere på oppdrag fra Den trilaterale kommisjon, en sammenslutning som David Rockefeller og Zbigniew Brzezinski (sikkerhetspolitisk rådgiver for president Jimmy Carter og professor i amerikansk utenrikspolitikk) tok initiativ til. Det er interessant at kommisjonen hadde flere norske næringslivsledere som medlemmer.

Rapporten beskrev situasjonen på 1960 og 70-tallet med formuleringen «an excess of democracy». De mente at protestbevegelsene kom i veien for det politiske arbeidet, og at en derfor måtte begrense folkets stemme. Det virker som at de har hatt en bemerkelsesverdig suksess, for det må kraftigere lut til i dag enn det USA opplevde på 1960-tallet. Jeg snakker ikke om voldelige demonstrasjoner, men hvis en skal oppnå noe er det sannsynligvis nødvendig å skremme eller skape så mye ubehag at myndighetene ikke våger annet enn å etterkomme et krav. Occupy-bevegelsen var kanskje den som kom nærmest, men det er vanskelig å holde presset oppe over lang nok tid. Jeg er også skeptisk fordi det er mange som surfer på feil bølge. Det er ikke alle bevegelser som gjør livene våre noe bedre, samme hvor populære de blir.

Når det gjelder denne streiken er jeg kritisk til at media ikke har noe problem med å utnytte barn. Det som betyr noe er valg. Vi kan alle velge fornybare liv. Det er vanskelig å få nok til å delta i den type demonstrasjon, men jeg håper denne streiken kan være et bidrag til økt forståelse. Men gjør for all del livet svært ubehagelig for politikerne i tillegg. Hvis det skulle være noen tvil. Jeg hyller den svenske jenta. Hun er den type ungdom alle land ønsker, men det viktigste er det vi gjør når vi ikke demonstrerer.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s