Hack systemet

Jeg liker elektronikk, men et kortspill som Elder Sign sammen med ekte mennesker har noen fordeler.
Jeg liker elektronikk, men et kortspill som Elder Sign sammen med ekte mennesker har noen fordeler.

Jeg har skrevet en del om mini/mikrohus og minimalisme. Det finnes neppe noe mer krevende, men jeg anbefaler å hente elementer fra denne filosofien. Det er ikke noe poeng med en ekstrem utgave, for hver enkelt må avgjøre hvor mye de må gjøre. Det er flott hvis du blir lykkelig av å kvitte deg med nesten alt, men det er ikke nødvendig. Minimalisme handler om å være mer bevisst på hvordan du bruker ressursene dine. En av dem er penger. Det kan være lurt å spørre seg om en egentlig trenger det en vurderer å kjøpe, og når en trenger det.

En annen ressurs er tid, og der svikter nok de fleste av oss. Jeg var en av de som for en del år siden ikke skulle ha smarttelefon. Jeg holdt meg til en gammeldags modell lenge etter at andre sluttet å snakke i telefonen (de brukte den mest som en PC). Jeg fikk en etter hvert, og den tok mye tid ja. Jeg har mistet mye av den fascinasjonen nå, og finner at jeg har tid til andre ting. Jeg liker å skrive, og bruker mye tid på det.

Jeg leste den fascinerende artikkelen The Simulation Argument av filosofen Nick Bostrom for noen år siden. Det var en filosofisk diskusjon, som ikke nødvendigvis skal tas bokstavelig, men den startet mye spekulasjon og forsøk på å finne tegn på at vi levde i en simulasjon. Det er en fascinerende tanke, selv om jeg ikke tror på den. Det kan likevel være nyttig å tenke i de baner. Det kan hjelpe oss å tenke at vi er inne i den type virkelighet filmen The Matrix beskrev, og da kan vi spørre oss hvordan vi kan hacke systemet.

Vi hacker systemet når vi gjør noe annet enn systemet ønsker. Jeg vil ikke si at det er noen individer som styrer verden ned til de minste detaljene, men det er noen trender som bør bekymre. Det er kanskje et paradoks, men studier viser at teknologi gjør oss mer engstelige. Det pekes gjerne på at, selv om f.eks. sosiale medier og Google (Maps) har tatt vekk noe usikkerhet fordi disse nettstedene gir oss mer informasjon, får vi også mindre erfaring med usikkerhet. Vi vet rett og slett ikke hvordan vi skal takle det. Vi er mindre i stand til å håndtere tvetydige situasjoner. Det er også mye som tyder på at vi ikke vet hvordan vi skal finne informasjon som er lett tilgjengelig. Vi har lett for å godta en løgn som sannhet. Vi tester ikke om det media og forskere sier, virkelig er sant.

Hvordan takler du f.eks. kjedsomhet, skuffelser og usikkerhet? Kan du gjøre det uten teknologi? Det er ikke det mange vil høre, men vi vil sannsynligvis få det bedre med en passelig dose teknologi. Jeg er ikke en tilhenger av å leve uten teknologi, for den spiller en viktig rolle i livet mitt, men det er viktig å finne en balanse. Det er viktig å bevare selvstendigheten. Jeg har nok ikke hacket systemet så mye som jeg kunne ha gjort, men jeg har startet. Jeg reduserer konsekvensene. Det er faktisk ikke Russland eller Trump som ødelegger livene våre.

Vi lever på mange måter i en verden som sakte, men sikkert blir stadig mer dystopisk. Det eneste vi kan kontrollere er de valgene vi tar. Det er det minimalisme til sjuende og sist handler om. Det er vårt ansvar. Mitt valg er ikke å kutte ut sosiale medier, men å begrense bruken. Det er litt som å redusere grubling og angst gjennom kognitiv terapi, og hvis en får mindre av disse tankene i hodet, blir det lettere å se klart. Det blir lettere å finne den meningen og mestringen som gjør oss glade.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s