Stjeler fra de fattige

NRK hadde en artikkel i dag om to saker der Husbanken har politianmeldt selskaper som de mener har svindlet dem. Den ene dreier seg om et selskap som fikk 90 millioner kroner over to år for å bygge hus de skulle leie ut til vanskeligstilte. Selskapet fikk en del av pengene som tilskudd for at de skulle holde husleia lav, men det er ingen tvil om at de utnyttet systemet til å få flest mulig av de pengene som er ment for vanskeligstilte. De to eierne kjøpte hus som de solgte til sitt eget selskap for en langt høyere pris, noe som sikret dem mer i lån og tilskudd fra Husbanken. Det skal sies at de to partene er uenige i at dette er ulovlig.

Den andre saken dreier seg om et selskap i Østfold som har jobbet med å skaffe boliger til vanskeligstilte. Husbanken mener de har oppgitt for høye priser på boligene, og dermed fått mer penger, penger som kunne ha gått til flere i Husbankens målgruppe. Den saken er fremdeles under politietterforskning.

Jeg har skrevet mye om de nye leilighetene i Haugesund. Jeg tror ikke det er en liknende situasjon, men det er ikke noen hemmelighet at jeg er skeptisk til utbyggere som tilbyr 80 prosent Husbank-finansierte leiligheter i høye prisklasser. Det er, om ikke annet, irriterende at det skjer i Haugesund. Økonomi ser ut til å være et tilbakevendende tema i denne kommunen. Terra-saken førte til at kommunen ble satt under administrasjon for noen år siden, men mens skole og eldreomsorg måtte spare penger, ga kommunen store pengesummer til fotballklubben FKH. Økonomistyring og Haugesund ser ut til å være et paradoks.

Hollenderhaugen er en av de nyeste sentrumsnæreprosjektene i Haugesund.
Hollenderhaugen er en av de nyeste sentrumsnæreprosjektene i Haugesund.

Opposisjonen i Haugesund signerte en samarbeidsavtale før kommunevalget i 2015 der de gikk inn for å bygge boliger i sentrum. Det var der befolkningsveksten og utviklingen skulle komme. Det høres positivt ut, men det er ikke lett å stole på en kommune som har vanskelig for å ta ansvarlige valg.  Meglerhuset Rele selger mange av de nye leilighetene i Haugesund, og de sier på sine hjemmesider at de har en avtale med en privat bank og med Husbanken, altså kommunen. De gir samtidig inntrykk av at det er uvanlig at Husbanken gir lån til brukte boliger, og de anbefaler dermed å kjøpe leiligheter i nye prosjekt, der prisen ofte ligger på rundt 2 millioner for de billigste. Dette er villedende informasjon.

Det er ikke Husbanken som forvalter pengene og dermed statens boligpolitikk. Alt er overført til kommunene, inkludert klageinstansen. Det virker ikke som at lokale og sentrale myndigheter er helt på linje. Dette er en viktig sak for meg, for det er kjent at mange med de diagnosene jeg skriver om sliter på arbeidsmarkedet, og dermed på boligmarkedet. Det er noen som faktisk har frimodighet nok til å angripe mennesker som trenger hjelp, mens de åpenbart ikke har noe problem med de som utnytter systemet. Vi har sett det i det private barnevernet der private aktører går med store overskudd, og det er neppe noen grunn til å anta at problemet er mindre utbredt på boligmarkedet. Jeg har ventet på denne type overskrifter, men det gjenstår å se om myndighetene virkelig ønsker å gjøre noe med det.

Tildelingsbrev 2019 Husbanken

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s