Kulden utenfor

Jeg kom over en interessant artikkel fra BBC i går. Den forteller om de priviligerte forholdene norske ungdommer har levd under, men den forteller også om at vi kanskje må slå følge med andre land. Situasjonen i det meste av verden er faktisk ganske dyster, og millennials ser ut til å bli den første generasjonen som gjør det dårligere enn foreldrene sine. Les Unlike most millennials, Norway’s are rich.

Artikkelen fra den britiske statskanalen tar også opp det jeg har nevnt i flere tidligere innlegg, det er ekstra vanskelig å få innpass i samfunnet for de vanskeligstilte og de som har sosiale utfordringer. Kristian Heggebø, senior forsker ved Senter for velferds- og arbeidslivsforskning (Oslo Metropolitan University, OsloMet), hevder det er vanskelig for minoriteter på arbeidsmarkedet. Han sier videre at «many Norwegian employers are still skeptical towards hiring someone with a non-Norwegian background. Even second generation immigrants, born and raised in a Nordic country, can end up struggling to gain access to the labour market.»

tre i januar. Januar er litt symbolsk for situasjonen mange opplever. Det er kaldt og lite gjestmildt, samtidig som ordet betyr dør eller åpning. Det er mulig å slippe andre inn.
Januar er litt symbolsk for situasjonen mange opplever. Det er kaldt og ugjestmildt, samtidig som ordet betyr dør eller åpning. Det er mulig å slippe andre inn i varmen.

Dette overrasker ikke meg, for jeg har gjort mye research på dette feltet i forbindelse med tidligere innlegg. Jeg fant tilsvarende ting da jeg søkte etter informasjon om funksjonshemmede arbeidssøkere. Dette er ikke en behagelig situasjon å være i, for mennesker som er utenfor arbeidslivet, samme hvor ufrivillig det er, blir ikke bare sett på med en viss mistenksomhet. De blir rett og slett avskydd. Det er mange som ikke har noe som helst imot å vise forakt for de som ikke jobber. Det er på en måte lettere å vise medlidenhet med de som lever langt vekke enn de som ufrivillig havner utenfor i vårt eget samfunn.

Det er mange som er optimistiske på Norges vegne. De har rett i at vi har mennesker som kan gjøre jobbene, også etter at olja er vekke, men om menneskene kan omstille seg etter lang tids ringeakt er en annen sak. Jeg tror faktisk ikke det er en uvesentlig gest å vise mennesker at de er en del av fellesskapet. Det er noe både norske myndigheter, arbeidsgivere og nordmenn generelt sliter med. Det er ikke nok med symbolpolitikk. Vi kan gå i fakkeltog mot rasisme, lytte til en tale av kongen eller statsministeren, men det forandrer ikke på noe. Egalitarisme er viktig for Norge, men om det er full enighet om den er en annen sak. Vi skal, ifølge denne filosofien, ha samme sosiale status, behandles likt og ha like stor rett til ressursene. Det er vel ikke så enkelt i virkeligheten. Det er kort sagt et kaldt klima her, så artikkelen fra BBC overrasket meg ikke.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s