Mindre alene sammen

Bilde av reklameplakat for TV-aksjonen. Jeg vil ha et mer inkluderende samfunn, men vi må være klar over at mange som får hjelp blir sviktet.
Jeg vil ha et mer inkluderende samfunn, men vi må være klar over at mange som får hjelp blir sviktet.

Jeg har sett en del plakater på Facebook og i gågata de siste dagene. Det er reklame for NRKs årlige innsamlingsaksjon, som i år ble gitt til Kirkens Bymisjon. Jeg kan forstå fokuset de har i denne aksjonen, for Kirkens Bymisjon er kjent for å arbeide med mennesker som vet hvordan det er å stå utenfor. Jeg sitter likevel med en nå igjen-følelse. Les brosjyren i pdf.

Hva vil det si å skape et varmere og mer inkluderende samfunn? Det dreier seg ofte om mennesker som er uføretrygdede, har rusproblemer, og/eller så lav inntekt at de hverken har penger til mat eller bolig. Kirkens Bymisjon sier i brosjyren Bli med at alle skal få muligheten til å delta i et inkluderende samfunn. Det er prisverdig det Kirkens Bymisjon prøver å få til når de bl.a. foreslår møter på tvers av generasjoner og kulturer. Da skaper de rett og slett et bibliotek av mennesker, der en låner bøker ved å avtale en samtale. Det kan fungere på et privat nivå i det minste.

Det er likevel et men. Kirkens Bymisjon er som navnet antyder en kristen organisasjon, og de har dermed et mandat til å hjelpe de svakeste i samfunnet, men jeg mener at kirken har en lang historie i å nedpriotere familien. Jeg har skrevet en god del om barnevernet fordi det er en tanke i Norge om at vi ikke trenger å hjelpe de som får hjelp. Det er ingen som spør seg om barnevernet griper inn i de rette sakene, eller om det er behov for en reform. Det er mange advokater og psykologer som mener at det er behov for å hjelpe barnevernet til å gjøre den jobben det er meningen at de skal gjøre. Samfunnet kan bruke ressursene bedre uten nødvendigvis å øke dem, men så lenge ingen ser behovet for forandringer, skjer det heller ingen ting.

Det er mange som opplever at kommunene svikter dem, ikke minst når det gjelder spesialundervisning. Det hadde kanskje ikke betydd så mye fra eller til om fylket eller staten overtok noen av de lokale tjenestene, men det er i alle fall mange kommuner som ikke gjør en spesielt god jobb. Det er nettopp derfor jeg maser om en reform av barnevernet. Tilsyn fra Fylkesmannen ender som regel med avvik. VG skrev i april i år om at 44 kommuner ikke hadde ført tilsyn med 3 av 4 barn i fosterhjem. Les mer.

Det er liknende overskrifter når det gjelder tilbudet til psykisk syke, utviklingshemmede, og minoriteter (også 2. og 3. generasjon nordmann). Det er studier som viser at søkere med et «unorsk» navn har langt dårligere sjanse til å bli innkalt til et jobbintervju. Dette har vært kjent i mange år uten at noen reagerer. Det skjer jo ikke med dem.

Jeg har nonverbale lærevansker og kjenner meg igjen i beskrivelsen til ei 20 år gammel jente på nettstedet ung.no: «Jeg har Asberger syndrom. Opplevd mye mobbing og utestengelse i barndommen. Senere mye ensomhet, isolasjon, kritikk og avvisning…..» Det er ikke lett å vokse opp som annerledes, og det inkluderer de såkalt høytfungerende. Jeg var inne på motivasjon i et innlegg nylig. Det er ikke så lett å overbevise eller inspirere mennesker som ikke allerede har en indre motivasjon, og det er ganske åpenbart at mange kampanjer ikke trykker på de rette knappene. Da kan det fort bli sånn at noen ovenfra nærmest pålegger oss å være inkluderende.

Jeg er ikke mot denne aksjonen på noen måte, men det krever langt mer enn noen millioner kroner. Jeg er mer imponert over handling. Regjeringen har tradisjon for å gi en sum til TV-aksjonen, men jeg vil heller ha myndigheter som forplikter seg til å hjelpe. Jeg vil derfor ikke ha penger eller verbal støtte til mennesker med hull i CV’en. Jeg vil ha et samfunn som faktisk bryr seg om innbyggerne, et samfunn der det faktisk lønner seg å være sympatisk. Det er mange som har prøvd å passe inn, å gjøre det som kreves for å bli inkludert. Det er et stressende liv som sliter mange av oss ut.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s