Forventet levealder for NLD’ere

Det lokale sykehuset mitt. Legevakten er et annet sted. Jeg vet om flere som har blitt avvist der (bl.a. blokkert arterie og epilepsi) fordi sykepleieren på vakt ikke tok dem alvorlig.
Det lokale sykehuset mitt. Legevakten er et annet sted. Jeg vet om flere som har blitt avvist der (bl.a. blokkert arterie og epilepsi) fordi sykepleieren på vakt ikke tok dem alvorlig.

Jeg skrev Autisme og levealder for drøye to år siden, og det er fremdeles et av de mest populære innleggene mine. Det viser at dette er noe som opptar folk, og det bør det gjøre, for forskning forteller om ganske skremmende statistikk. Den store svenske studien jeg nevnte i 2016 viste til selvmord og epilepsi som de to største årsakene til at gjennomsnittlig levealder er mye lavere for mennesker på autismespekteret sammenliknet med resten av befolkningen.

Jeg kjenner ikke til tilsvarende studier for NLD, ADHD og dysleksi, men det er rimelig å anta at det er en problemstilling for alle disse gruppene. De nevnte diagnosene har det til felles at det er anatomiske avvik i hjernen. Det handler for NLD sin del hovedsakelig om en reduksjon av hvit substans, et fettlag rundt nervefibrene i hjernen som sørger for at signaloverføringen går som den skal. Det er, eller skal være, en større andel hvit substans i høyre hjernehalvdel sammenliknet med den venstre. Høyre hjernehalvdel, samt de frontale hjerneområdene er spesielt sårbare. Det er også forskning som peker på at det er en høy forekomst av NLD som følge av corpus callosum agenesi. Det er en manglende utvikling av hjernebroen, med ulike grader fra fravær til fortynning/forminskning. Det er altså store individuelle forskjeller.

Dette kan ha en indirekte betydning for helsa. Disse forskjellene i hjernen kan ha betydning for begrepsdanning, resonnering, problemløsning, noe som også har betydning for den sosiale fungeringen. Jeg vil tro at dette er relevant når vi skal vurdere om vi bør gå til legen. Jeg liker f.eks. ikke å gå til legen om sommeren. Jeg får som regel time hos en student da. Det er en ting at de gjør feil når de skal fylle ut en attest jeg trenger, men jeg har truffet på flere med store holdningsproblemer. Jeg går når jeg må, men det er ikke lett å hele tiden få anklager rettet mot seg, som at jeg vil fungere bedre hvis jeg velger å samarbeide med dem. Jeg gjør faktisk mye for å fungere best mulig, men får ikke noe ros for det akkurat.

Det er også et poeng at livet er forvirrende. Det er vanskelig å vokse opp for alle, men betydelig mer krevende når en ikke finner seg til rette. Vi blir fortalt at vi er annerledes, at det er bra å være annerledes. Samfunnet verdsetter de som er annerledes, men fra mitt ståsted gjelder det noen få utvalgte. Du må være annerledes på de rette stedene. Du må ha den annerledesheten samfunnet har sanksjonert. Det er i alle fall sånn det føles ofte.

Den nevnte studien gikk gjennom dødsfall i Sverige gjennom en 20 års periode og sammenliknet autister med resten av befolkningen. De fant at gjennomsnittsalderen var 70 år for resten av befolkningen, 54 år for autister, og skremmende 40 år hvis en hadde både autisme og en lærevanske. En engelsk artikkel fra samme år, som brukte tall fra det engelske helsevesenet, viser noe tilsvarende for lærevansker. Les People with learning disabilities have significantly lower life expectancy than the general population.

Det høres skremmende ut, men det forteller oss også om de enorme mulighetene. Vi kan redde mange med en større innsats. Jeg har vært inne på i andre sammenhenger at det handler om hvem samfunnet er for, hvor mange vi vil ha med oss, hvem vi er i moralsk betydning. Da dreide det seg om de mange talentene og den arbeidskraften samfunnet frivillig gir avkall på, men det er like relevant her. Hvorfor skal ikke samfunnet ta større ansvar for å gjøre livet lettere for de gruppene som har flere utfordringer? Vi snakker om mange mennesker.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s