Diagnose på vent

Illustrasjon et tre formet som en hodeskalle. Hjernen er et fantastisk nettverk av grå og hvit substans. Ingen hjerner er like, og det er ikke noe galt med en som er annerledes.
Hjernen er et fantastisk nettverk av grå og hvit substans. Ingen hjerner er like, og det er ikke noe galt med en som er annerledes.

Jeg forstår de som nærmest trygler om en NLD-diagnose, spesielt i USA der det er viktig å få en diagnose forsikringsselskapene anerkjenner. En kan ikke vente seg mye hjelp når den diagnosen en har er utenfor DSM V.

Det var nok mange som tok det med ro da DSM ble oppdatert for 4-5 år siden uten at NLD ble inkludert. Den er ikke med i ICD heller, og selv om Statped og BUP i realiteten har gitt disse symptomene en slags diagnosestatus, er NLD usynlig i landskapet. De tok det med ro fordi det var mye som tydet på at en anerkjennelse var nært forestående.

En står ganske alene som voksen, for selv om disse individene gjerne har evner og ferdigheter samfunnet trenger, er det tydelig at samfunnet verdsetter det sosiale høyere. En sier rett og slett at en ikke trenger de som har autisme, ADHD eller NLD. Jeg har inntrykk av at barn får noen tiltak gjennom PPT, men de må klare seg alene som voksne. Jeg tror likevel mange var optimistiske for noen år siden, for det var forskning som tydet på en utvikling. Jeg antok selv at NLD var på vei til å bli ei undergruppe av en annen diagnose, men det har foreløpig ikke skjedd. Det er ganske merkelig å se det store fokuset på f.eks. vinterdepresjon, internettavhengighet, kjønnsidentitetsforstyrrelse og sorg etter dødsfall i familien. Dette er psykiatriske diagnoser, selv om det langt fra er så åpenbart at det dreier seg om en dysfunksjon. Diagnoser som ADHD, ASD og NLD er derimot nevrologisk-baserte utviklingsforstyrrelser som påvirker hjernens behandling av informasjon. Det dreier seg om symptomer en kan observere, og til en viss grad anatomiske/genetiske avvik spesialistene kan identifisere, mens mange psykiatriske diagnoser blir vurdert på bakgrunn av intervjuer. Det åpner opp for en subjektiv vurdering, og hvis den som skrev rapporten valgte et unøyaktig ord, kan faktisk de som leser rapporten ta en feil avgjørelse.

Det er ikke bare vi som har NLD som sliter med å tolke følelser. Det er noe alle må tenke på når de uttaler seg. Hvis en skriver i en rapport at pasienten/klienten er deprimert, bør en være sikker på at det stemmer. Det kan være mange grunner til sjalusi, angst, frykt, mistenksomhet, sinne og sorg, og det er lett å mistolke følelser. Sinne, frykt og angst kan se ganske likt ut f.eks. Det er lett å anta, men vi må være klar over at følelser aldri kan erstatte fakta. Jeg nevner dette som et paradoks, for samme hva en mener om psykiatri som en vitenskap, er det ingen tvil om at utredninger kan gi tilfeldige resultater. Det er mange muligheter. Observasjon av sosiale og akademiske ferdigheter (matte og skriveferdigheter er relevante for NLD) med støtte fra en gentest og hjerneskanning (hvit substans, lite utviklet hjernebjelke, eller hjerneskade) kan gi ganske klare svar. Nevrologi kan gi bedre svar enn psykiatri. Sistnevnte er viktig, for denne disiplinen kan behandle mange symptomer, som ofte er psykiatriske. Løsningen ligger derimot i nevrologien, både når det gjelder diagnose/forskning og behandling. Den deler denne rollen med immunologi, genetikk og gastroentologi. Psykiatrien har en liten rolle å spille i behandlingen, men ingen i diagnostiseringen. ADHD, ASD og NLD burde derfor ikke klassifiseres som psykiatriske lidelser, men det er der de er i DSM og ICD.

Jeg skrev om veldig positiv forskning for noen år siden, bl.a. av Jodene Fine ved State Michigan University. Jeg venter fremdeles på flere nyheter, selv om det strengt tatt ikke burde være nødvendig for å overbevise de som bestemmer. Vi er fremdeles på vent, og det er unødvendig. Hvor mange skal myndighetene svikte før de bestemmer seg?

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s