Teorien om alt

Bringebær. Jeg er ikke veldig glad i å plukke bær, men det får meg ut av huset, samtidig som jeg får spise noe veldig sunt.
Jeg er ikke veldig glad i å plukke bær, men det får meg ut av huset, samtidig som jeg får spise noe veldig sunt.

Jeg synes kaosteori eller sommerfugleffekten forklarer ganske mye av det som skjer rundt oss. Sommerfuglen er en metafor som forklarer hvor følsomme såkalte kaotiske system kan være, og i metaforen kan en sommerfugl som slår med vingene i USA skape en storm i Japan flere uker seinere. Det er fordi noe uforutsett påvirket systemet. Det er derfor det er så vanskelig å forutsi været nøyaktig utover ei uke, og noen ganger melder meteorologene feil. Vi hadde en veldig fin soldag i Haugesund i forrige uke. Det skulle regne dagen etterpå, men med ganske høy temperatur. Det snødde hele dagen, så det var kanskje noe informasjon de ikke fikk plass til i modellen?

Jeg er ikke motstander av medisiner, men reagerer på den aggressive kampanjen mot skeptikere før en har sikker informasjon. En kan ha begge diagnosene og noen ganger får en feil diagnose. Det gjelder autisme og f.eks. epilepsi, bipolar lidelse, NLD og ADHD. En kan dessuten ha angst og depresjon, som kan være et resultat av de vanskene en har med hoveddiagnosen. Det er viktig å ha rett informasjon, både om medisinene og de tilstandene en har. Det er alltid en risiko forbundet med medisiner. Poenget er å begrense den, og noen ganger er det verdt den skaden medisinen gjør fordi alternativet er verre.

Vi kaller DNA for arvemateriale på norsk, og det er sikkert betryggende å tenke at en beholder det en har arvet, men det stemmer dessverre ikke. Det er mye som forandrer genenene våre, bl.a. forurensning og mat. En studie av barn i Filippinene viste dessuten at opplevelser i barndommen kan varig forandre genenene. Les mer på Smithsonian. Afrikansk-amerikanere er intetessante i denne sammenhengen. De afrikanske genene deres kommer hovedsakelig fra vest og det sørlige Afrika. De amerikanske etterkommerne har høy forekomst av høyt blodtrykk, men det er betydelig lavere i Afrika. Kosthold kan forklare noe, men ikke alt. Jeg tror stress kan forklare mye, og kanskje forandret slaveri og Jim Crow arvematerialet?

Jeg prøver å holde politikk utenfor på denne bloggen. Jeg har en annen blogg til det, men kaosprinsippet er like relevant der. Det er en grunn til at dramatiske ting skjer. Når vi gjør noe, når vi legger til vinden fra sommerfuglvinger, forandrer vi på utfallet. Vi kan med andre ord finne hendelser som forklarer det meste, og det er ganske arrogant av oss hvis vi tror vi kan blande oss inn uten at det får konsekvenser for alle.

Når det gjelder helsa vår er det noen ting som er utenfor vår kontroll. Vi kan ikke gjøre så mye med at det er tungmetaller i fisk, men vi kan velge den minst forurensede maten. Det er altså ikke bare opp til helsevesenet og politikere. Den danske sosiologiprofessoren Rasmus Willig mener at etterkrigstidens velferdssamfunn har blitt erstattet av konkurransestaten. Vi blir hele tida vurdert i dette samfunnet, og det er egentlig umulig å vinne. Vi kan aldri oppnå den perfeksjonen vi blir målt mot, og det gjør oss syke. Situsjonen er sannsynligvis langt alvorligere for de som er annerledes, de som ikke passer i et A 4-format. Det gjelder de fleste med en diagnose og innvandrere. Vi kan fungere bedre ved å ta noen av de rette valgene selv. Det er ikke lett, men en kan til en viss grad reparere noe av skaden samfunnet gjør.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s