RSS Feed

Lev litt bedre med egen bolig

Denne prototypen på 66 m² er utstilt i Haugesund.

Denne prototypen på 66 m² er utstilt i Haugesund.

Uavhengighet er viktig for meg. Jeg skriver derfor av og til om det, selv om det ikke alltid er direkte relevant med tanke på at dette hovedsakelig er en blogg om NLD og autisme. Dette innlegget er i den kategorien.

Bolig er en viktig del av et uavhengig liv, og jeg har skrevet utførlig om myndighetenes svik mot de som har lav inntekt. Husbankens regler sier nemlig noe helt annet enn det kommunene ofte legger til grunn når de behandler søknader om startlån. Det er ifølge husbanken.no et politisk mål at alle som ønsker det skal få hjelp til å kjøpe sin egen bolig. Det er fordi skatteteglene belønner de som eier boligen de bor i. Hovedmålet er å hjelpe vanskeligstilte med startlån, og hvis de har problemer med å betale avdragene, skal kommumen bruke Husbankens midler til bostøtte og tilskudd. Det er ikke det som skjer når utbyggere som A. Utvik selger 80 prosent Husbankfinansierte leiligheter i prisklassen 2-5 + millioner kroner, mens andre får avslag på leiligheter til 1-1,5 millioner kroner.

Jeg har vært begeistret for microhus siden jeg ble klar over dem for en del år siden. De er populære i USA der en kan få dem for rundt $ 50 000, og langt billigere hvis en kan gjøre en stor del av jobben selv. Jeg har skrevet om Haugesundsfirmaet Start Microhousing i et tidligere innlegg, men det har vært stille på den fronten ei god stund. Jeg har imidlertid sett flere annonser på Facebook denne helga, og jeg reagerte på vinklingen denne gangen også. «Bo mindre. Lev mer. Mindre areal gir lavere kostnader, mindre vedlikehold og mer tid.» De bruker plassmangel, en bærekraftig utvikling og billigere levekostnader som argumenter på bedriftens hjemmeside. Det er et argumenter jeg kan si meg enig i, men jeg vil også at flere skal kunne velge denne miljøvennlige livsstilen.

I en annen annonse foreslo de å bruke huset til gjesterom, et arbeidsstudio eller en plass for tenåringen i familien å boltre seg på. Det er greit å investere nesten to millioner kroner på dette hvis en har pengene, men det er kanskje litt i overkant å forplikte seg til et nytt, stort og langt lån?

Argumentet med plassmangel er foreløpig ikke relevant siden Norge er underbefolket, men det er et poeng at disse husene kan gi plass til flere mennesker i sentrum, og dermed gjøre det mulig for flere å klare seg uten bil. Jeg mener likevel at disse husene ikke kan konkurrere på pris. Den billigste boligen de har beskrevet på hjemmesidene sine er en 66 m² leilighet til 1 790 000 kroner. Det billigste hvis en også ser på hytter og hagehus er en moodell av sistnevnte som koster 990 000 kroner. Den har et oppholdsrom på 8,3 m², et bad på 2,6 m² og et soverom på 8,8 m². Samme hva en bruker leiligheten/hagehuset til tror jeg ikke det bringer husdrømmen noe nærmere for de som Husbanken/kommunen ikke vil hjelpe. Det er egentlig ganske typisk. Hver gang noen bruker miljøvern og bærekraftig utvikling som argumenter dreier det seg om at forbrukerne må betale.

Prisen inkluderer forøvrig ikke tomt, og de er ikke billige hvis en vil bo i byen.

Reklamer

About John Olav Ytreland

Jeg skriver hovedsakelig om nonverbale lærevansker (NLD) og autismespektertilstander.

One response »

  1. Tilbaketråkk: Norge trenger noe nytt | John Olavs skriveloft

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: