RSS Feed

En offentlig pusher

Jeg var inne på i Velg autister inn på Stortinget at autister, ifølge en noe besynderlig forskning, er litt forsiktige og trenger mye informasjon før de trekker en slutning. Jeg vet ikke om det er et utslag av denne reflekterte holdningen, men jeg har uttrykt en viss skepsis til medisiner og vaksiner i tidligere innlegg. Det er ikke mer rom for debatt i Norge enn at samfunnet raskt gir deg et stempel som en konspirasjonsteoretiker og en bakstrebersk motstander av vitenskap hvis du sier slike ting. Jeg mener likevel at det er nettopp det jeg ikke er.

Jeg reagerer når ansatte i helsevesenet, enten det er spesialisthelsetjenesten eller primærhelsetjenesten, noen ganger ikke informerer om risikoen ved å ta en bestemt medisin, og noen ganger pusher de regelrett drugs. Jeg kjenner til eksempler på at ADHD-medisiner og psykotropiske medisiner (psykiatriske medisiner som midlertidig påvirker humør og atferd) ukritisk blir anbefalt barn. Holdningen min er at medisiner bør brukes når det er verdt risikoen, men det blir naivt å tro at det aldri er en risiko forbundet med å ta medisiner.

En av de tingene det så og si aldri blir informert om er risikoen for mitokondrielle skader. Mitokondriene blir kalt for kroppens kraftverk fordi mitokondriene, som finnes i hver eneste celle i kroppen, omdanner maten til en form for energi som kroppen kan bruke. Mitokondriene er også involvert i flere andre stoffskifteprosesser i cellene. Denne type skader kan enten føre til at cellene ikke fungerer like bra som tidligere, eller at de dør. Det høres ut som den type informasjon jeg vil ha tilgang til før jeg tar en avgjørelse.

Det finnes ingen behandling, men mosjon og god ernæring kan hjelpe for noen. I følge studien Drugs interfering with mitochondrial disorder kan det hjelpe å slutte med de medisinene som kan skade mitokondriene. Det er derfor jeg har skrevet i flere innlegg at en bør vurdere risikoen opp mot effekten. Jeg har sett barn med alvorlige ADHD-symptomer med og uten medisiner, og jeg forstår hvorfor mange foretrekker medisiner. Det er vanskeligere å forstå hvorfor noen insisterer på medisiner i milde tilfeller. Hvis barnet har konsentrasjonssvansker, men ellers en atferd som er innenfor det mange oppfatter som normalt, er det ikke sikkert at medisiner er det beste.

Skader på mitokondriene er relevant for en rekke tilstander, bl.a. bipolar lidelse, depresjon, epilepsi, autisme, diabetes, arteriesykdommer og fibromyalgi. Det er ikke alltid noe som bare skjer, men medisiner har blitt pekt på som en årsak. Det har vært noen studier som peker i den retningen, men det er rart at det ikke er større interesse for å finne ut mer. Anklagen rammer bl.a. psykotropiske medisiner, epilepsimedisiner og hjertemedisiner. Jeg sier for all del ikke at folk skal slutte å ta medisner, og spesielt når det gjelder hjertemedisiner er det snakk om varierende toksisitet. Poenget mitt er at det er et stort fokus på at vi kan la barn starte med temmelig sterke medisiner og gå på dem hele livet. Det er ingen risiko og derfor er det heller ikke nødvendig med noen form for tilbakeholdenhet. Det er den holdningen jeg er uenig i.

Kosthold er en del av behandlingen for vår del. Det gjør at behovet for medisiner er mindre og at de medisinene vi bruker fungerer bedre.

Jeg har tidligere vært inne på at studier fra både USA og England viser at det er vanskelig å skille noen diagnoser, f.eks. ADHD og autisme. En artikkel i Scientific American viser til en studie som konkluderte med at mindre enn halvparten av de som hadde diagnosen bipolar lidelse faktisk hadde denne diagnosen. Artikkelen i Scientific American var et svar på et spørsmål fra ei kvinne som jobbet med fosterbarn. Hun hadde sett barn ned til seks år som fikk psykiatriske medisiner, og hun lurte på om det var tilrådelig å gjøre det med så små barn. Svaret fra psykologen Ellen Hendriksen var ærlig, for hun svarte at de rett og slett ikke vet. Det høres ut som at barn er med på et eksperiment eller en studie der en skal finne ut om medisinen har noen virkning.

Jeg skal ikke komme inn på alle bivirkningene her, men det blir advart mot å bruke ADHD-medisiner hvis en har en underliggende tilstand som epilepsi eller hjertefeil. Hvis en har epilepsi har det i det minste betydning for hvilken type ADHD-en vil eksperimentere med. Jeg har hørt om tilfeller der det blir lagt press på foreldre for å prøve medisiner bare for å prøve det, og det uten at sykehuset har foretatt en grundig utredning for underliggende tilstander. Det blir sagt at risikoen er veldig lav, men jeg synes likevel norske myndigheter bør få fram at det er en risiko.

VG skrev i 2006 om at to tenåringer overlevde hjertestans som ble forårsaket av ADHD- medisinen de gikk på (økt blodtrykk og hjertefrekvens er to av bivirkningene). CBS News skrev det samme året at 25 døde og ytterligere 54 fikk alvorlige hjerteproblemer i USA etter å ha tatt ADHD-medisiner mellom 1999 og 2004. Barn stod for henholdsvis 19 og 26 av individene i de to statistikkene. Dette er kanskje ikke store tall i et land med godt over 300 millioner innbyggere, men det viser likevel at den offisielle versjonen om trygge medisiner har ei mørk side vi ikke snakker om.

Jeg er i utgangspunktet ikke en vaksinemotstander, men det er et tilsvarende problem der som med medisiner. Det er ingen som har fokus på underliggende tilstander. Hannah Poling fra USA utviklet seg normalt, men dette forandret seg etter vaksinene hun fikk da hun var 19 måneder gammel. Hun fikk diagnosen autisme da hun var to år gammel og fikk en stor erstatning fra vaksineskadefondet sju år seinere. Det skal ha vært fordi vaksinen forverret den underliggende mitokondriesykdommen hun hadde. Dette resulterte i symptomer som tilfeldigvis var identiske med autismesymptomer.

Det har vært flere tilsvarende saker der barn fikk store summer fra vaksinskadefondet, selv om det ble poengtert at vaksinen ikke forårsaket autisme. Det er forsåvidt ikke så interessant hva vaksinen gjorde. Poenget er at en ukritisk tro på at vaksiner og medisiner ikke innebærer noen risiko i det hele tatt blir å lyge til befolkningen, og det burde ikke norske helsemyndigheter gjøre.

Det er vanskelig å sette rett diagnose, ikke minst når vi snakker om psykisk sykdom. Depresjon kan ikke bare være bipolar lidelse, men hypotyreose (lavt stoffskifte), diabetes og kronisk utmattelsessyndrom. Hvis en har en underliggende tilstand bør en kanskje vurdere om det er like mye å hente på å behandle den. Jeg er hverken anti-medisiner eller anti-vaksine, men jeg er absolutt en motstander av en blind, godtroende holdning til at myndighetene alltid tar de rette avgjørelsene på mine vegne. Bare som en kuriositet, Roch Holding og Novartis er på lista over de sju største aksjeinvesteringene til Oljefondet. Den ene er mest kjent for Tamiflu og den andre produserer Ritalin. Er det bare jeg som synes det er litt rart at norske myndigheter investerer i de samme selskapene som trenger deres godkjenning?

Drug-induced mitochondrial toxicity

Medication-induced mitochondrial damage and disease

Mitochondrial toxicity of antiepileptic drugs and their tolerability in mitochondrial disorders

Mitochondrial toxicity of cardiac drugs and its relevance to mitochondrial disorders

25 died from adhd drugs

Vaccine court award millions to two children with autism

Reklamer

About John Olav Ytreland

Jeg skriver hovedsakelig om nonverbale lærevansker (NLD) og autismespektertilstander.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: