RSS Feed

Velg autister inn på Stortinget

Overskrifter skal fange interessen vår. En god overskrift skal få oss til å stoppe opp, og den kan gjerne overdrive eller spissformulere temaet for å oppnå det. Jeg er dessverre ikke kreativ nok på den biten, men det ser ut til å være et vanlig problem. Jeg ser nemlig ikke mange spennende overskrifter, men jeg oppdaget nylig en som gjorde en veldig god jobb.

En artikkel i Psychology Today hadde nemlig følgende spørsmål som overskrift: Where Do Autistics Stand on Syria? Det hørtes litt spesielt ut, for hvorfor skal autister se annerledes på det som skjer der enn andre? Det er faktisk en interessant begrunnelse bak. Jeg liker ikke koplingen mellom autisme og psykose, men forskning på The Autism-Psychosis Model viser en interessant motsetning mellom de to gruppene. Modellen foreslår at de to gruppene bruker ulike strategier for å løse kognitive oppgaver. De som har psykose trekker forhastede slutninger, mens autister er langt mer forsiktige. De trenger mer informasjon før de tar en avgjørelse.

Studien brukte den såkalte jumping to conclusions beads task (JTC). Testen går ut på at en har to krukker med perler. Den ene inneholder 60 svarte og 40 hvite perler, mens den andre har 60 hvite og 40 svarte. Deltakerne velger ei av krukkene og plukker perler fra den til de bestemmer seg for hvilken av de to krukkene perlene kom fra. De som tar en avgjørelse basert på to perler eller mindre har en såkalt JTC reasoning bias («resonnement-skjevhet»). Autister plukker altså flere perler før de tar en avgjørelse.

Jeg får fire tanker når jeg leser dette. Det kan være en ulempe for autister at de bruker lenger tid, noe en artikkel fra NRK illustrerer. Stavanger kommune betaler Attende AS for at de skal hjelpe mennesker som har falt utenfor arbeidslivet, og de har bl.a. seks utviklingshemmede som rydder skog. Nå vurderer kommunen å si opp avtalen fordi disse seks ikke jobber effektivt nok. Det er en av utfordringene for autister også. De trenger kanskje mer tid enn de har.

Det kan også være positivt at autister tar mer gjennomtenkte avgjørelser, og det høres derfor ut som at de hadde vært nyttige å ha med på et team.

Bilde av karl Johan. Jeg kunne tenkt meg at flere av de som hadde kontor i denne gata plukket flere perler før de tok avgjørelser.

Jeg kunne tenkt meg at de som hadde kontor i denne gata plukket flere perler før de tok avgjørelser.

Jeg synes imidlertid det er et fokus på å tenke på autisme som psykisk sykdom, og det er ganske forstemmende. Jeg har tidligere skrevet om at autismespektertilstander er inkludert i DSM 5, et klassifikasjonssystem for psykiske lidelser som den Amerikanske Psykiaterforening gir ut. Den internasjonale manualen ICD 10 har diagnoser for alle sykdommer/tilstander, og de som utviklet den valgte å plassere utviklingsfortyrrelser (bl.a. Atypisk autisme, Retts syndrom og Asbergers syndrom) i kapittel fem sammen med psykiske lidelser som f.eks. schizofreni og bipolar affektiv lidelse.

Jeg har skrevet om koplingen mellom autisme, psykisk sykdom og sågar voldelig atferd i tidligere innlegg. Jeg var inne på i Vi er alle autister at det er viktig med samhold. Det er her fokuset bør ligge; ikke nødvendigvis på om vi er innenfor eller utenfor autismespekteret. Det virker å være et fokus på at vi skal medisineres friske. Jeg kommer tilbake til det i et senere innlegg, for jeg er av den oppfatning at medisiner bør forbeholdes de tilfellene der det er verdt risikoen, og det er en risiko for noen.

Den fjerde tanken er en kritisk holdning jeg har til mye forskning. Misforstå meg rett, jeg liker vitenskap og mener det er den eneste veien å gå, men den er ikke så ufeilbarlig som mange tror. Det er en interessant teori, men testen med perlene virker som et svakt vitenskapelig grunnlag.

Reklamer

About John Olav Ytreland

Jeg skriver hovedsakelig om nonverbale lærevansker (NLD) og autismespektertilstander.

One response »

  1. Tilbaketråkk: En offentlig pusher | John Olavs skriveloft

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: