RSS Feed

Autistisk verdenssyn

Jeg kjenner meg godt igjen i den iveren mange har etter å vise hva autister kan. Når vi er en del av noe vil vi vise verden at vi er viktigere enn den statusen vi har. Jeg sitter likevel med en følelse av at noen har en tendens til å overdrive.

Det er to ting som går igjen, at autister ser verden med annerledes øyne og at verden står i takknemlighetsgjeld til asbergere. Det siste er basert på en antakelse om at autister, og spesifikt asbergere, har stått bak mange av de store vitenskapelige bragdene gjennom historien. Det er studier som støtter tanken om at autister er spesielt godt egnet til arbeid innen forskning og ingeniørfag, men dette gjelder absolutt ikke alle. Det er derfor til en viss grad en stereotyp når f.eks. Michael Fitzgerald omtaler Asberger syndrom som genigenet i boka Genius Genes: How Asberger Talents Changed the World. Det har vært mange talenter med trekk som leder tankene i retning Asberger syndrom, men jeg vet ikke om det er så enkelt at vi kan gi en diagnose post mortem.

Jeg kom nylig over en tråd på nettstedet Wrong Planet som startet som en diskusjon om boka Can the World Afford Autistic Spectrum Disorder? Det var bl.a. en som hevdet at vi fremdeles hadde bodd i huler hvis det ikke hadde vært for autister, for alle de tingene som nevrotypikere tar for gitt i dag ble ifølge denne personen funnet opp av autister. Jeg gleder meg naturligvis over alle som har et positivt syn på autisme, og jeg er enig i at vi må ta vare på disse annerledeshetene, men jeg mener også det er grenser for hvor langt vi kan dra dette synet. Det er i beste fall ti prosent av asbergere som kommer inn under den definisjonen. Det er mange intelligente mennesker som har vist et ekstremt fokus på arbeidet sitt, enten det var personligheten deres eller fordi de hadde valgt det. Astronautene som dro til månen var i den kategorien. Vi tenker ikke over det kanskje, men NASA overlater ikke utstyret sitt til noen med middels IQ. Astronauter var, og er, intelligente, men de valgte å svikte familiene sine. Filmen The Last Man on the Moon på Netflix gir et innblikk i dette. Det er et intervju med Gene Cernan, den siste mannen som har gått på månen.

Det betyr ikke at mennesker med autisme ikke har betydd mye for verden, men når vi vet hvor vanskelig det er å sette den rette diagnosen i dag som vi har DSM 5 og ICD 10, er jeg litt tilbakeholden med å gi denne diagnosen til mennesker som levde lenge før det ble en diagnose.

Det kan høres litt rart ut at mennesker på spekteret ser verden litt annerledes. Hva menes egentlig med det? Noen av de som har autisme har angst, depresjon og sansefølsomhet. Det kan rett og slett bli for overveldende med så mye inntrykk, og derfor vil en på en måte ønske å oppleve verden i mindre doser. Det kan gjøre alt fra skole, arbeid og familieliv til en større utfordring enn det er for andre, og det vil naturligvis påvirke hvordan autister kommuniserer med verden.

Karl Johan. Det er mye å fokusere på her, men en autistisk hjerne hadde kanskje vært mest opptatt av bilen midt på midten

Det er mye å fokusere på her, men en autistisk hjerne hadde kanskje vært mest opptatt av bilen midt på midten

En studie fra CalTech viste at mennesker med en autismespektertilstand virkelig ser verden annerledes. De 39 deltakerne i studien fikk se på 700 bilder og forskerne ville finne ut hva de fokuserte på. Halvparten av deltakerne var autistiske, mens resten var nevrotypiske. Det viste seg at autistene fokuserte på midten av bildet, selv om det var andre ting i bildet som var like interessante. De var også mer opptatt av kanter og mønster enn ansikter.

Det er i utgangspunktet ikke noe negativt å være autist, snarere tvert imot, men jeg synes det blir litt for lettvint å antyde at det autistiske synet å se verden på er bedre. Det er positivt på den måten at autister kan fokusere på detaljer som andre kanskje ikke er klar over at finnes, men det er ikke sikkert det er positivt at de ikke kan se hele bildet. Det er derfor jeg mener at barn på autismespekteret bør lære å se helheten. De som er så opptatt av detaljene at de ikke kan forstå hovedmålet vil ha vansker med å klare seg i arbeidslivet hvis de ikke tilfeldigvis skulle være blant de få geniene. Jeg synes det autistiske synet er veldig fascinerende, men jeg tror likevel mange vil ha fordeler av å kunne se helheten. Det store flertallet blir nok ikke en ny Nikola Tesla eller Albert Einstein, og da er det ikke sikkert de har så store fordeler av at de kan se detaljer andre ikke kan. Det er nemlig mange som ikke får muligheten til å vise hva de kan, og da føles ikke nødvendigvis annerledesheten som en berikelse.

Reklamer

About John Olav Ytreland

Jeg skriver hovedsakelig om nonverbale lærevansker (NLD) og autismespektertilstander.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: