RSS Feed

Autisme må bli voksen

Bildet utenfor Sherlock Holmes leilighet. Alle trenger forbilder eller personer de føler de kan identifisere seg med. Jeg har vært begeistret for mannen i 221 Baker Street siden tenårene. Wikimedia Commons

Alle trenger forbilder eller personer de føler de kan identifisere seg med. Jeg har vært begeistret for mannen i 221 B Baker Street siden tenårene, men jeg vet ikke om han hadde Asberger. Wikimedia Commons

April har de siste ti årene vært måneden da alle nevrotypikere får mulighet til å lære litt om autisme. FN vedtok en resolusjon i 2007 som gjorde 2. April til World Autism Awareness Day. April er også Autism Awareness Month og noen land har Autism Awareness Week. Målet er å spre informasjon til den generelle befolkningen, altså gjøre nevrotypikere lettere i stand til å forstå og kommunisere med autister. Det er det ordet awareness innebærer, men det er et stykke fra bevisstgjøring til akseptering, som er det egentlige målet.

Jeg startet denne bloggen etter at jeg fikk diagnosen nonverbale lærevansker (NLD) i 2010, men jeg skriver også mye om autisme siden NLD er veldig lik Asberger syndrom (80 prosent av asbergere har NLD også). Det er mye overlapping mellom NLD, ASD og ADHD, og det er ikke urimelig å mistenke feildiagnostisering og underrapportering.

Det har vært litt frustrerende å se at det er nesten utelukkende et barneperspektiv i NLD-forskningen. Det er nesten ingenting om voksne, selv om vi vet at utfordringene kan bli større med alderen. Det er fordi sterke og svake sider utvikler seg i ulikt tempo, og det kan derfor bli et økende gap mellom det folk forventer av oss og det vi faktisk er i stand til å levere. Vi har en såkalt «ujevn evneprofil» som kan få andre til å tro at siden vi er så flinke på ett område, må vi være det på andre områder også. Det er noe tilsvarende med autisme. Det er stort sett fokus på barn, ikke minst i april, men mange foreldre lurer på hva som kommer til å skje med barna deres nå de blir voksne. Jeg har uttrykt skepsis til nevrodiversitet tidligere, og er fremdeles ikke overbevist om at verden er i stand til å vise såpass romslighet. Jo, den er nok i stand til det, men vi er ikke der i dag. Det er fremdeles mange som ikke forstår utviklingsforstyrrelser, og jeg er ikke overbevist om at det hjelper at mange med diagnosen har en tendens til å fokusere litt mye på stereotyper.

Det er f.eks. en vanlig påstand på nettfora at verden ikke hadde sett ut som den gjør uten autister. Det blir gjerne vist til at kjente vitenskapsfolk som Isaac Newton, Albert Einstein og Nikola Tesla var autister, og hypotesen går ut på at det er asbergere som har stått bak mye framskritt og nyvinninger. Det er andre som har pekt på at Asberger er genigenet, og det er ingen tvil om at noen på spekteret har en intelligens og en personlighet som gjør dem egnet til vitenskapelig arbeid, men de fleste av oss kan ikke leve opp til den type forventninger. Vitenskapen krever dessuten på mange måter en dedikasjon, og sågar en besettelse innen ett bestemt område som gjør det lett å tenke på autisme. Jeg er likevel ikke overbevist om vi bør gi denne diagnosen til mennesker som levde lenge før den i det hele tatt ble beskrevet i studier. Hans Asberger hadde f.eks. klassiske autismetrekk i barndommen, men det er ingen som sier at han hadde det syndromet som ble oppkalt etter han.

Mennesker med NLD og ASD er veldig forskjellige. Noen er veldig intelligente men mangler sosiale ferdigheter, mens andre har begge deler. Noen har middels intelligens, men et veldig stort gap mellom ulike ferdigheter. Jeg er f.eks. forholdsvis bra til å uttrykke meg skriftlig, men sliter mer med å lese. Noen har store lærevansker, eller de kan være impulsive og ha konsentrasjonsvansker. Det er også forskning som tyder på at en god del autister har epilepsi. Dette er tilstander som kan gjøre hovedutfordringene mye større. Noen får diagnosen som voksen, og det gjelder ikke minst kvinner. Det er forskning både fra England og USA som viser at hvis gutter og jenter har like mange autismetrekk, må jentene ha flere atferdsvansker, lavere IQ eller begge for å få diagnosen.

Det er altså viktig med bevisstgjøring, men dette dreier seg ikke bare om barn. Mottakeren for denne type kampanjer bør dessuten være like mye ansatte i helsevesenet som den generelle nevrotypiske befolkningen. Ungdommer, unge voksne, middelaldrende og pensjonister har helt andre utfordringer og behov for støtte enn barn. Jeg har tidligere skrevet om at dette bør inn i eldreomsorgen. Autisme bør ganske enkelt bli mye mer synlig i debatten.

Reklamer

About John Olav Ytreland

Jeg skriver hovedsakelig om nonverbale lærevansker (NLD) og autismespektertilstander.

One response »

  1. Tilbaketråkk: Autisme og helse | John Olavs skriveloft

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: