RSS Feed

Tung kost

Løvetannen er utrolig vakker, men bør også være en del av et sunt kosthold.

Løvetannen er anvendelig som mat og medisin. Den kan rense lever og nyrer.

Det er vanskelig å snu en negativ trend. Hvis en først har begynt å tvile må motparten jobbe litt for å gjenvinne tilliten. Jeg tror det er et problem de fleste statsforvaltninger har, og den norske er ikke noe unntak. Det gjelder alt fra barnevernet til svineinfluensa.

Statsråden i Barne,- likestillings og inkluderingsdepartementet, Solveig Horne, uttalte for kort tid siden at hun ønsket at alle barn banevernet overtar omsorgen for skal få komme tilbake til foreldrene sine. Departmentet arbeider med en ny barnevernlov, men jeg er ikke sikker på om den vil forandre på så mye hvis regjeringer og/eller ansatte i barnevernet kan ignorere den. Jeg oppfatter det nemlig sånn at den eksisterende loven er klar på at barnevernet skal arbeide for at barna skal bli boende hos foreldrene, og hvis barnevernet må overta omsorgen skal de arbeide for en gjenforening. Det innebærer at barnevernet er forpliktet til å veilede foreldrene, også etter en omsorgsovertakelse. Loven sier bl.a. i § 4-16 at «barneverntjenesten har et løpende og helhetlig ansvar for oppfølging av barnet, herunder et ansvar for å følge utviklingen til barnet og foreldrene. Barneverntjenesten skal kort tid etter omsorgsovertakelsen kontakte foreldrene med tilbud om veiledning og oppfølgning.»

Dette forklarer mye av sinnet mot barnevernet, for det er ingen tvil om at det er noen saker der denne intensjonen ikke blir respektert. De nye intensjonene statsråden uttrykker er med andre ord ikke nye, og en kan lure på om det er nok politisk kontroll over etaten. Da er det spesielt urovekkende at Helsetilsynet, som i alle år har vært kontrollorgan for barnevernet, skal granske barnevernet.

Jeg har skrevet flere ganger om H1N1 eller svineinfluensaen. Norske myndigheter forsvarer bruken av den, mens forskningen ikke er like overbevisende. En artikkel fra forskning.no sår tvil om hvor effektiv medisinen er. Selskapet bak Tamiflu, Roche, er forøvrig den femte største aksjeinvesteringen til Oljefondet for tiden.

Vi blir fortalt at frykten for at vi skal få i oss for store mengder tungmetaller er fullstendig grunnløs. Jeg mener det er grunn til å være skeptisk til denne holdningen fra helsemyndighetene. Amerikanske myndigheter advarer gravide kvinner mot å spise tunfisk og dyr som lever på havbunnen. Det er fordi de inneholder for mye kvikksølv, og dette kan bli overført til fosteret. Undersøkelser av gjedde og abbor i Sverige har avslørt store mengder kvikksølv der også. Det hjelper at vi forurenser mindre selv, men disse tungmetallene blir transportert over store avstander i lufta og faller ned hos oss.

Dansk Radio rapporterte for to år siden at det er «problematiske mængder af zink i over 200 000 hektar landbrugsjord. Leger og resistensforskere er sterkt bekymret.» Problemet er gjødsel fra griser. Grisunger blitt tatt fra purka når de er fire uker gamle, og det gir dem diaré. Bøndene tilsetter store mengder zink i foret for å motvirke dette, og dette havner etter hvert i maten vår også.

Hvis en søker på kvikksølv på mattilsynet.no finner en mange advarsler. De skriver i en artikkel at de fant svært høye verdier av kvikksølv i 8 av 31 kremer og såper som brukes til bleking av hud og mot kviser og urenheter i huden. En annen artikkel slår fast at visse typer ferskvannsfisk inneholder helseskadelige mengder kvikksølv. Det skal være trygt nok å spise norsk torsk, og da Nasjonalt institutt for ernærings og sjømatforskning analyserte torsk fra 15 fjorder var det bare Kragerø som hadde fisk med over 0,20 mg kvikksølv per kg. Det er den grensa Mattilsynet har satt for gravide kvinner.

Det offisielle rådet er at vi kan få i oss ubegrensede mengder aluminium, men det er studier som viser at hvis en har problemer med nyrene kan dette lagres i hjernen. Det blir også sagt at tungemetaller generelt er uproblematisk i norsk matproduksjon. Jeg sitter med en følelse av at mange eksperter snakker om akutt forgifting, mens det kanskje er mer problematisk at kroppen bygger opp et lager av tungmetaller over lang tid. Jeg føler meg ikke trygg på at noen med sikkerhet kan si at små doser over lang er ufarlig. Vi får tross alt i oss denne giften fra mange ulike kilder, og alt dette i kombinasjon kan bli for mye.

Vi vet at tungmetaller har alvorlige konselvenser som svekket konsentrasjon og nyrefunksjon, men denne studien har vurdert tungmetallers rolle i psykiatrien. Den gir ikke et definitivt svar, men konkluderer med at det sannsynligvis har betydning. Forskeren bak artikkelen, Orish Ebere Orisakwe, har gått gjennom 60 artikler som tar for seg tungmetallers betydning for psykiatriske diagnoser, og han mente at en burde vurdere om bly og kadmium skal inkluderes som en biomarkør når en utreder pasienter for en psykiatrisk diagnose.

Jeg mener ikke at vi skal være fanatisk opptatt av at det er gift i bortimot alt vi får i oss, men jeg tror dette er et poeng hvis en allerede har kognitive utfordringer. Når en spiser sunt, og utnytter de rette plantene, blir faktisk maten medisiner også.

 

Reklamer

About John Olav Ytreland

Jeg skriver hovedsakelig om nonverbale lærevansker (NLD) og autismespektertilstander.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: