RSS Feed

Eliten snakker om borgerlønn

Vi gikk ofte tur på campingplassen i Halsa, Meløy. Dette er den vakre utsikten mot Holandsfjorden.

Halsa i Meløy. Dette er utopia på overflaten. Vi er ikke nødvendigvis på vei mot et perfekt samfunn, men vi er ved en skillevei, og hvis vi velger rett kan mange få bedre liv.

Jeg har skrevet flere innlegg om borgerlønn, bl.a. Borgerlønn og Norsk borgerlønn. Jeg tror det kan være en god løsning for mange i Norge. Det er mye å ta stilling til, for selv om dette høres veldig dyrt ut, tror jeg det vil svare seg. Alternativet er at mange vil leve i en fattigdom vi ikke har sett maken til i Norge, og det tror jeg samfunnet vil tape på.

Det må likevel være noen begrensninger, for det vil neppe fungere hvis absolutt alle, uansett inntekt, skal få denne rettigheten. Alle foreldre får barnetrygd som de skal bruke på barna sine. Det er en rettighet de har i kraft av å være innbyggere, men det har overraskende nok ikke vært noen debatt om den nødvendigvis må være universell.

Det er positivt at de landene som har prøvd borgerlønn lar mottakerne beholde støtten selv om de skulle få seg en jobb. Det vil oppmuntre til arbeid, for det er ikke mulig å leve på borgerlønn. Den sikrer at en ikke sulter, men en må jobbe i tillegg hvis en vil ha et rimelig bra liv. Borgerlønn vil også gjøre det lettere for de som ikke fungerer i fulltidsarbeid, men som kan klare deltid.

Det er interessant at Stein Erik Hagen uttalte til P4 i dag at Norge bør vurdere borgerlønn. Han deltar for tiden på World Economic Forum i Davos. Les en artikkel om basic income fra World Economic Forum. Borgerlønn gir oss noen muligheter. Vi lever i en tid da mye er i ferd med å forandre seg. Noen føler at vi er på vei mot en dystopisk verden. Det er ikke sikkert det blir så alvorlig, men det er opp til hver av oss å påvirke utviklingen. Det skjer ingenting hvis vi ikke snakker om det. Da blir det som med miljødebatten i USA. Det er i stor grad konservative nyhetskanaler som styrer den fordi ingen vil forsvare upopulære standpunkt, noe vi så her i Norge også med et forsøk på et diseselforbud i Oslo.

Jeg oppfordrer derfor alle til å snakke om borgerlønn, og det største hinderet er kanskje å få bedriftene til å betale skatt.

Reklamer

About John Olav Ytreland

Jeg skriver hovedsakelig om nonverbale lærevansker (NLD) og autismespektertilstander.

One response »

  1. Tilbaketråkk: En annen tilnærming til framtida: Å tenke utenfor boksen | John Olavs skriveloft

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: