RSS Feed

Autisme og overgrep

Barbara Hastings-Asatourian fra Salford University i Manchester har utviklet et brettspill som skal forhindre graviditet og dermed at barn må ta abort.

Barbara Hastings-Asatourian fra Salford University i Manchester har utviklet et brettspill som skal forhindre graviditet og dermed at barn må ta abort. Wikimedia Commons

Jeg har skrevet en god del om autismespekterutfordringer, og trodde jeg hadde dekket det meste, men ble nylig klar over et mulig nytt felt. En studie fra Canada tyder nemlig på at seksualundervisning er spesielt viktig for autister. Da psykologene bak studien spurte 95 voksne mennesker med en autismespekterforstyrrelse om de hadde blitt voldtatt, tvunget til å ha sex eller på noen annen måte blitt seksuelt misbrukt, svarte 74 av dem ja.

Dette inntrykket har blitt bekreftet i andre studier. En fra Nebraska som inkluderte 55 000 barn viste at sjansen for at barn med ulike typer intellektuelle funksjonsnedsettelser skulle bli seksuelt misbrukt var fire ganger større sammenliknet med andre barn.

Jeg kjenner ikke til hvordan situasjonen er i Norge, men vi er neppe veldig forskjellige. Hvis dette stemmer har det kanskje sammenheng med at mange på autismespekteret sliter sosialt, og de lærer derfor ikke like mye av vennene sine som andre gjør. Skolen tar ansvar for noe av seksualundervisningen, men det er neppe nok. Naturfagboka i 5. klasse (Yggdrasil) sier i tillegg til hva som skjer med ens egen kropp litt om vennskap og forelskelse, stolt som homofil og det er to korte avsnitt om å sette sine egne grenser. Dette blir eksemplifisert med en illustrasjon av ei jente som står inne i en rockering og det er bare de personene jenta gir tillatelse som kan komme inn i ringen. De er altså forpliktet til å respektere hennes grenser. Det er et positivt budskap, og det er viktig at barn er klar over at de bestemmer selv, men boka er muligens litt naiv. Det er ikke det at vi ikke skal godta homofili, men boka kunne vel i tillegg til de to sidene om dette emnet tatt med litt om overgrep. Jeg tar et lite forbehold, for det er mulig dette blir omtalt et annet sted, men jeg ville tro det hørte hjemme på de omtalte sidene.

En dansk studie fra 2009 viser forøvrig at puberteten startet ett år tidligere (10 år) for jenter i 2006 sammenliknet med i 1991. Dette er altså et tema vi må snakke om tidlig, og det er foreldres oppgave å sørge for at barna får rett informasjon. Jeg vurderer å skrive mer om dette, men tar gjerne imot noen ideer. Tror du disse studiene bør ha noe å si for hvordan skole og foreldre snakker med barn om sex, og bør norske forskere gjenta studien i Norge?

Vet norske barn hva sex, grooming og trakassering er?

Reklamer

About John Olav Ytreland

Jeg skriver hovedsakelig om nonverbale lærevansker (NLD) og autismespektertilstander.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: