RSS Feed

Når voksne ikke snakker: Hvorfor vi ikke kan feire dattera vår

Det nærmer seg slutten av året og dette har vært et ganske begivenhetsrikt år for familien. Det inkluderer både positive og negative ting, men jeg har fokus på det positive. Det gjør meg samtidig litt trist at jeg ikke kan dele de gode nyhetene med andre.

Talk About Curing Autism (TACA) er en organisasjon som hjelper foreldre som oppdrar barn med en autismespekterdiagnose. De har hatt en rekke oppdateringer på facebook de siste dagene der de feirer de framgangene noen av barna deres har hatt dette året. Foreldre svarte på denne oppfordringen:

What accomplishment are you celebrating this year?
Send your child’s photo, their first name and their accomplishment, to Holly@tacanow.org so that more families can celebrate with you, cheer your child on from afar and find hope for their own family thanks to your child’s successes.

Her er noen utdrag fra svarene:

  • Fire år gamle Sean kunne fremdeles ikke snakke i februar i år, men takket være en gluten og melkefri diett, ulike terapiformer og støtte fra TACA har han lært mange ord i løpet av året, og sa mommy (mamma) for dørste gang i august.
  • Tvillingene Vincent og Victor klarte for første gang på ti år å se søsteren danse i Nøtteknekkeren. De satt stille gjennom hele forestillingen og var i tillegg fokusert på det som skjedde på scenen. Dette er en velkjent utfordring for foreldre med autistiske barn, og en tilsvarende stor seier når de lykkes etter mange år.
  • Tyler en en fem år gammel gutt som startet å snakke og leke med andre barn i 2015. Dette var en stor seier etter som han tidligere hadde vært redd for at barn på sin egen alder skulle skade han. Dette hadde sammenheng med tidligere erfaringer i klasserommet. Familien mente at støtten fra TACA og andre familier hadde vært avgjørende. Les flere vitnesbyrd på facebook.

Vi har hatt fantastisk framgang med vårt eget barn i år. Det er faktisk en underdrivelse, for hun klarer stadig ting hun ikke har klart tidligere. Det er flere årsaker til det, men jeg vil nevne en melke og glutenfri diett, samt et godt samarbeid med fastlege og skole og aktiviteter som ballett og pedagogisk hesteridning. Vi har tydeligvis gjort mye rett og det ligger an til at framgangen skal fortsette i 2016. Jeg har vært glad og lettet over det positive som har skjedd i år og har derfor skrevet litt om det. Jeg trodde ikke det skulle være negativt, men det ble det likevel.

Barnevernet mottok nemlig en bekymringsmelding sist sommer og en av begrunnelsene var at jeg hadde publisert navn og bilde av dattera mi på denne bloggen og på facebook, og at vi har diskutert handikappet hennes og hva vi har gjort for å bekjempe utfordringene hennes. Jeg skulle ønske vi kunne legge navnet og bildet hennes til de andre barna på TACAs facebook-side, og dermed feire suksessen og framgangen henne dette året, men det våger vi ikke, for vi vet at det kan resultere i en ny bekymringsmelding. Det er nemlig noen som mener at det ville vært et brudd på personvernet, samt at vi ikke burde nevne ord som handikapp og utfordringer offentlig, som om vi gjør det bedre hvis vi later som at vi skammer oss over dattera vår.

Autisme dreier seg om mennesker som ikke kommuniserer som andre, og de er gjerne ikke-verbale lengre enn andre. Det er trist når voksne også slutter å snakke om autisme. Jeg håper det blir en bedring i 2016.

Advertisements

About John Olav Ytreland

Jeg skriver hovedsakelig om nonverbale lærevansker (NLD) og autismespektertilstander.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: