RSS Feed

Matpusherne

En pusher har som oppgave å verve nye brukere av avhengighetsskapende stoffer for å stimulere økt bruk og omsetning. De pusher rett og slett dritt, enten det er snakk om narkotika eller mat.

Hvis noe høres for godt ut til å være sant, er det sannsynligvis det.

Jeg kom nettopp over yoghurt-merket Chobani. De har fått en del pepper for slagordet: Nature got us to 100 calories, not scientists.

Dette har gjort mange, ikke minst vitenskapen og dens disipler, ganske arge. Chobani hevder altså at ved å kutte ut vitenskap, og bare bruke naturlige ingredienser, har de redusert innholdet i en 150 grams yoghourt til 100 kalorier. Det hadde ikke overrasket meg om de gjorde begeret mindre også. Til sammenlikning er det 93 kalorier per 100 gram i Tines fruktyoghurter.

De skal ha oppnådd dette bl.a. ved å bruke «evaporated cane juice sugar.» Et av de selskapene som lager dette produktet, Florida Crystals, beskriver det som «a natural sweetener with dark golden hues and a sweet sugarcane flavor.» U.S. Sugar Corporation lager ikke dette produktet, men på sine hjemmesider beskriver de fremstillingen av vanlig sukker. En av prosessene er evaporating (fordamping) der de fjerner vannet. Det ser med andre ord ut som dette bare en måte å skjule at de har brukt hvitt sukker. Det er i alle fall ei kvinne i California som har saksøkt Chobani for at de ikke kaller det sukker.

bilde av en chobani yoghurt

Chobani traff vel ikke spikeren på hodet med sitt angrep på den vitenskapelig baserte næringen de er en del av selv.
Foto: Chobani

I USA er de glad i å bruke maissirup i brus og andre drikker, mens vi i Europa bruker sukker. Forskjellen er ikke så veldig stor, men stor nok. Vanlig hvitt sukker består av 50% glukose og 50 fruktose, mens en vanlig type maissirup har 45 % glukose og 55 % fruktose (men det er mange typer med ulikt forhold mellom disse to). Jeg kjenner ikke detaljene, men vet at det er viktig med en balanse mellom fruktose og glukose. Alle mennesker har en begrenset kapasitet til å ta opp fruktose, men det er ikke alle som får symptomer. Hvis en har like mye av hver, vil det som regel gå bra, også for de som har ganske ubehagelige symptomer, f.eks. irritabel tarm syndrom.

Det er i dag mange som har gått over til en glutenfri kost, enten de trenger det eller ikke. Jeg er en av dem som gjør det fordi det er nødvendig, men det er ikke lett å lese innholdslistene. Mange glutenfrie produkter inneholder f.eks. hvetestivelse og genmodifisert maisstivelse. Jeg har t.o.m. sett noen produkter som inneholder både vanlig maisstivelse og modifisert maisstivelse. Jeg har sett at mange nettsteder som gir glutenfrie råd, sier at modifisert maisstivelse er glutenfritt, men det er vel med en viss modifikasjon der også.

Det er nesten ikke mulig å holde seg helt unna det, for det meste inneholder maisstivelse, men jeg begrenser det mest mulig. I tillegg til at jeg ikke vet hvilke konsekvenser manipulert mat kan ha på kroppen, kan denne ingrediensen også inneholde stivelse fra hvete. Grunnen til at dette blir brukt i så stor grad  er fordi det er billig. Modifisert maisstivelse har den egenskapen at det kan gjøre et produkt stivere/mer stabilt og motvirke prosesser som gjør noe mer flytende. Det blir brukt mye i prosessert mat, og bare av den grunn er det uheldig. Jeg vet ikke nok om dette, men lurer på om de kutter ut noe mer næringsrikt fordi produktet med maisstivelse får den samme konsistensen likevel.

Jeg skulle ønske jeg hadde noen svar, men jeg har stort sett bare spørsmål. Matindustrien er egentlig en mafiavirksomhet. Det er snakk om å produsere stadig mer mat som koster stadig mindre. Dette gjør de ved å erstatte næringsrike ingredienser med næringsfattige. Det er ikke rart vi blir syke. Nå leser jeg i avisen at en av de som har tjent gode penger på at vi kjøper prosessert mat, Stein-Erik Hagen, skal være regjeringens slankerådgiver. Han er både styreleder i Orkla, selskapet som bl.a. står bak KiMs og Grandiosa, og den viktigste økonomiske bidragsyteren til Høyre. Er det en lur vei å gå?

Chobani måtte trekke tilbake slagordet sitt, men det er dessverre en vanlig taktikk at den maten som skal være sunn er gift som blir pushet av det som tilsvarer narkotikakarteller. Det er ikke all mat som er direkte giftig, men det blir stadig vanskeligere for kroppen å håndtere det vi spiser. Hvorfor kan ikke myndighetene gjøre det vanskeligere å lyge, og ikke bare diskutere om det skal være en avgift på hvitt sukker?

Det burde ikke være slik at en må holde den dietten folk levde på for 100 år siden for å kunne ha et noenlunde normalt liv, men det er nettopp sånn for noen.

Kilde:

Popscience

Reklamer

About John Olav Ytreland

Jeg skriver hovedsakelig om nonverbale lærevansker (NLD) og autismespektertilstander.

One response »

  1. Veldig godt skrevet! Det blir selvfølgelig «bukken og havresekken» å la en tidenes største matpushere tre inn i rollen som regjeringens slankerådgiver. Han burde ha tilstrekkelig gangsyn til å innse dette selv …

    Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: