RSS Feed

Den lange veien fram

Grunnproblemet ved tilstander i autismespekteret dreier seg om vansker i forhold til kontakt og sosiale ferdigheter / sosial forståelse. Det varierer stort fra omfattende autismevansker til relativt velfungerende personer med såkalt Asperger syndrom. Personer med Asperger syndrom er ”annerledes” ved at de har en grunnleggende svikt for eksempel i forhold til sosial samhandling, nonverbal kommunikasjon, empati og motorikk. De kjennetegnes også av å ha særinteresser og ritualer. Kjetil Totland (psykolog og PPT-rådgiver)

Jeg har skrevet en del om nonverbale lærevansker (NLD, også kalt NVLD). Det er fordi jeg har det selv og det er en av tre diagnoser dattera mi har. Det er imidlertid en problematisk diagnose.

Det er de som sier at det er en tilstand som ikke eksisterer, selv om NLD er veldig likt Asberger syndrom. Det er faktisk en god del barn i USA med NLD som får en annen diagnose, f.eks. asbergers. Dermed får de hjelp i skolen.

Det foregår en del forskning, bl.a. ved Michigan State University. Her har de bl.a. scannet hjernene til barn med ulike diagnoser. De fant at hjernen til barn med NLD utvikler seg annerledes enn hos andre barn. Dette er ikke nok til at NLD blir godtatt som en egen diagnose, men det hjelper.

 

Dette er dessverre ikke forskning som blir prioritert, og derfor tar det veldig lang tid. Det er nesten umulig å få finanisert forskning på NLD. Selv den forskningen som Jodene Fine omtaler på videoen skjedde fordi den ble innlemmet i forskning på autisme. Det krever nok en smule kreativitet fra forskernes side. Det virker nesten som om helsemyndighetene er mer opptatt å hindre at NLD’ere får hjelp enn å finne ut hva dette er. Kanskje er det noen som vil holde antall personer på autismespekteret lavest mulig. Det er mange med NLD som også argumenterer aggressivt mot at de er innenfor autismespekteret, men jeg er uenig.

Definisjonen av autismespekteret passer godt på meg. Jeg håper derfor det blir mye mer forskning på NLD, og ikke bare som et mindre vedheng til annen forskning. Det er også nødvendig med forskning på voksne, for det er ingen tvil om mange av oss har utfordringer vi trenger hjelp med. Det har vært mye forskning på NLD i drøye 30 år, men det er vanskelig å få vitenskapelige resultater hvis det ikke innebærer nye medisiner. I dag er det vel en økende forståelse for NLD, men det er fremdeles noen som forteller oss at det ikke er vitenskapelig bevist at disse vanskene eksisterer. Det er nesten som om de sier at NLD bare finnes i hodene våre. Det har de faktisk rett i. Det er akkurat der problemet sitter.

Jeg lurer på hvor langt vi har igjen før vi er i mål.

About John Olav Ytreland

Jeg skriver hovedsakelig om nonverbale lærevansker (NLD) og autismespektertilstander.

One response »

  1. Det er trist når forskningen ikke virker til å bli gjort siden det ikke kan tenkes opp medisiner mot problemet.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: